Jan Werich

Jan Werich

Datum narození: 6. 2. 1905
Datum úmrtí: 31. 10. 1980
Místo narození: Praha
Profese: herec, spisovatel, divadelník
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jan Werich se stal významnou českou divadelní i filmovou legendou. Tento všestranný umělec se v anketě Největší Čech umístil šestý, před Janem Husem.

Narodil jako jedináček a podle svých slov tím byl velmi postižen. Za 1. světové války byl jeho otec poslán na frontu a on byl nucen zůstat se svou matkou v Praze, kde vystudoval gymnázium. Další kroky Jana Werich vedly na práva a ve svých 24 letech se oženil s o rok mladší švadlenou Zdenou.

Werich zakládal Osvobozené divadlo

Na vysoké škole se Jan Werich potkal se svým budoucím kolegou Jiřím Voskovcem, se kterým v 2. polovině 20. let vytvořili nezapomenutelnou dvojici. Nejprve spolu spolupracovali v časopise Přerod. Následně založili Osvobozené divadlo, kde debutovali se svou první hrou West Pocket Revue (Malá revue do kapsičky u vesty), pak následovaly legendární hry jako Osel a stín, Kat a blázen, Nebe na Zemi, Balada z hadrů, Těžká Barbora nebo Golem. Ve všech vystupovali jako klaunská dvojice vtipně, ironicky a velmi originálně komentující společnenské a politické nešvary.

Kromě divadla si dvojice Voskovec-Werich zahrála i v mnoha filmech. Nejznámějšími jsou Hej rup, Peníze nebo život, Svět patří nám či U nás v Kocourkově.

Werich s Voskovcem uprchli do USA

Jan Werich a Jiří Voskovec vystupovali v Osvobozeném divadle do roku 1935. Divadlo následně své jméno změnilo na Spoutané a V&W zde uvedli své nejkontroverznější hry Balada z hadrů, Kat a blázen či Osel a stín. V roce 1938 byla ale kvůli nacistům dvojce donucena uprchnout do Ameriky (zvláště protitotalitní Osel a stín ležel hitlerovskému režimu v žaludku).

Dlouholetý autor hudby a jejich velký kamarád Jaroslav Ježek odjel s nimi. Za oceánem se trio nadále živilo herectvím, především mezi tamní českou komunitou. Velkou popularitu získali i protinacistickými pořady pro rozhlasovou stanici Hlas Ameriky.

Komunistický režim Werichovi nepřál

V roce 1945 se Jan Werich vrátil do osvobozeného Československa. Když o rok později přijel i Jiří Voskovec, založili spolu Divadlo V+W, ale kvůli politické situaci už nemohli uvádět peprné politicko-satirické hry a duo se brzkou emigrací Jiřho Voskovce rozpadlo.

Další roky prošel Jan Werich mnoha divadly. Na pár let se stal ředitelem Divadla ABC a po založení Divadla Voskovce a Wericha se jeho novým hereckým partnerem stal Miroslav Horníček. Jan Werich prošel i dalšími filmy - Císařův pekař a pekařův císař, Byl jednou jeden král, Pan Tau - ale i přesto, jak velkou lásku k filmu choval, nedostal tolik příležitostí, kolik by si přál. Ani komunistický režim mu nepřál.

Jan Werich napsal slavné Fimfárum

V 60. letech 20. století vyšla jeho první kniha humorných pohádek Fimfárum, které byly později zanimovány a postavičky dostaly hlas právě Jana Wericha. Další kniha Italské prázdniny zaznamenává jeho zážitky z cest.

V roce 1963 mu byl přidělen titul národní umělec, kterým Jan Werich skutečně byl. V rozsáhlé celospolečenské anketě Největší Čech, která v roce 2005 probíhala několik měsíců prostřednictvím televize (cílem bylo vybrat „největší osobnost naší historie i současnosti“) se Jan Werich umístil šestý, před Janem Husem. Předstihli ho Karel IV.,T. G. Masaryk, Václav Havel, J. A. Komenský a Jan Žižka.

O JANU WERICHOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Werich měl dvě děti. Z manželství vzešlou herečku Janu Werichovou a pak nemanželského Jiřího Petráška, který se o tom, kdo je jeho otec, dozvěděl až jako dospělý, a to po Werichově smrti. Pozoruhodné je, že se spekuluje i o tom, která z mnoha milenek Jana Wericha je jeho matka.

 

Články o celebritě

Černocká sestřenicí velké herecké legendy: Tipnete si, které? Černocká sestřenicí velké herecké legendy: Tipnete si, které? Filmovou Dívku na koštěti alias Saxanu už Petře Černocké (74) nikdo neodpáře, ale myslím, že se o to... číst článek
Pohřeb synovce Stelly Zázvorkové (†83), architekta Zázvorky (†65): Balzerová i davy truchlících! Pohřeb synovce Stelly Zázvorkové (†83), architekta Zázvorky (†65): Balzerová i davy truchlících! Před 19 lety se ve strašnickém krematoriu loučil s tetou Stellou Zázvorkovou (†83). Do velké smutečn... číst článek
Synovec Zázvorkové (†85) Jan (†65): Pohřeb na magickém místě! Synovec Zázvorkové (†85) Jan (†65): Pohřeb na magickém místě! Před 19 lety se ve strašnickém krematoriu loučil s tetou Stellou Zázvorkovou (†83). Do velké síně te... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Irena Greifová
Irena Greifová
zobrazit profil Emil Adamec
Emil Adamec
zobrazit profil Jan Řeháček
Jan Řeháček
zobrazit profil Daniel Dangl
Daniel Dangl
zobrazit profil Jarmila Kůrová Manšingrová
Jarmila Kůrová Manšingrová
zobrazit profil Géza Röhrig
Géza Röhrig
zobrazit profil Josef Rarach
Josef Rarach