Ladislav Potměšil

Datum narození: 2. 9. 1945
Datum úmrtí: 12. 7. 2021
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Ladislav Potměšil proslul jako major Maisner, štamgast v seriálové Hospodě, táta na plný úvazek v Diskopříběhu nebo starosta v Přístavu.

Ladislav Potměšil se narodil v den, kdy oficiálně skočila druhá světová válka, kterou jeho maminka, tehdy těhotná, přežila jen o fous. Na světě vůbec nemusel být, kdyby při jednom z bombardování neschovali těhotnou ženu do nižšího sklepení - ve sklepě nad ní totiž všichni zahynuli.

LADISLAV POTMĚŠIL A ZÁVAŽNÁ OPERACE

Potměšil vynikal v komediálních rolích

Vyrůstal na pražském Žižkově, kde přes ulici žil starší Jiří Krampol. „Osobně jsme se jako kluci neznali, protože byl starší, ale vím, že se ho na Žižkově všichni kluci báli,“ tak zavzpomínal Ladislav Potměšil na Jiřího Krampola, se kterým se setkal jako kolega v divadle i v televizi.

Vynikal především v komediálních rolích, zejména v roli Majora Maisnera v třídílném filmu Byl jednou jeden polda. Měl se dočkat i svého čtvrtého pokračování, na což ale ve finále nedošlo a Ladislava Potměšila to neobyčejně mrzelo. Snad i proto, že se potýkal s finančními potížemi.

Potměšil v Ordinaci v růžové zahradě

Divadlo se stalo jeden čas jeho jediným přijmem, a to je v porovnání s televizními honoráři viditelný rozdíl. Jen v Ordinaci v růžové zahradě si Ladislav Potměšil přišel na statisícový honorář. V tomto seriálu si zahrál po boku Veroniky Jeníkové, coby jeho seriálové ženy Vendulky.

Další roli dostal v konkurenčním seriálu Cesty domů, kde si zahrál s hereckými velikány, jako jsou např. Alois Švehlík, Jan Vlasák nebo Juraj Semerád. Seriálové role Ladislav Potměšil nezavrhoval, i proto přijal další, a to v seriálech HospodaSvatby v Benátkách či Přístav.

Ladislav Potměšil byl dvakrát ženatý

Z prvního manželství měl Ladislav Potměšil dceru Mášu, která mu dala vnuka Honzíka a vnučku Fanynku. Jeho další manželkou se stala Jaroslava Brousková z herecké branže, která přivedla na svět syny Ladislava a Jana. Spolu tvořili manželský pár bezmála půl století.

Herec Ladislav Potměšil zemřel 12. července 2021. Bylo mu 75 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Karel Heřmánek
Karel Heřmánek
zobrazit profil Petr Vágner
Petr Vágner
zobrazit profil Vlasta Burian
Vlasta Burian
zobrazit profil Genadij Rumlena
Genadij Rumlena
zobrazit profil Bolek Polívka
Bolek Polívka
zobrazit profil Charlie Sheen
Charlie Sheen
zobrazit profil Michael Keaton
Michael Keaton