Vítězslav Jandák

Datum narození: 3. 8. 1947
Místo narození: Praha
Profese: politik, herec, 6. ministr kultury ČR
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Vítězslava Jandáka, který byl ministrem kultury a poslancem, za hnutí ANO 2011 neuspěl v senátních volbách 2020, kdy kandidoval za obvod číslo 15 - Pelhřimov.

Rodilý Pražák Vítězslav Jandák se po vystudování všeobecné střední školy vydal na dráhu herce. Svá studentská léta začínal na brněnské FAMU. Po roce studia ale přestoupil na DAMU, kterou v roce 1970 absolvoval.

VÍTĚZSLAV JANDÁK O NATÁČENÍ POPELKY

Jandák hrál v Popelce či v Baronech

Od roku 1969 Vítězslav Jandák hrál v Divadle Na zábradlí, kde byl do roku 1977. Od téhož roku nastoupil do Filmového studia Barrandov (jak sám řekl: „Divadlo mě nikdy nelákalo."), kde působil do roku 1992.

Za svou kariéru stihl Vítězslav Jandák natočit řadu filmů. Pamatovat si ho můžeme z veleúspěšné pohádky Tři oříšky pro Popelku, kde si zahrál po boku Libuše Šafránkové a Pavla Trávníčka, nebo z filmové klasiky jako jsou Láska z pasáže s Lukášem Vaculíkem, Černí baroni (kde hráli např. Pavel Landovský, Jiří Schmitzer, Václav Postránecký nebo Miroslav Donutil). Předvedl se také v seriálu Velké sedlo, na kterém se dramaturgicky podílel jeho někdejší politický kolega Lubomír Zaorálek.

Jandál balil Paroubkovu Petru

Po Sametové revoluci 1989 Vítězslav Jandák postupně herectví vyměnil za politiku. Zkoušel to v různých stranách, dokonce jako Sládkův republikán, pak také v KDU-ČSL či ODS, až zakotvil v ČSSD. Nejprve byl členem zastupitelstva hlavního města Prahy a pak radním pro kulturu. 

Ve vládě Jiřího Paroubka Vítězslav Jandák v roce 2005 zasedl ještě jako nestraník do křesla ministra kultury. Tehdejšímu šéfovi ČSSD se odvděčil tím, že se mu v roce 2007 na březnovém sjezdu strany pokusil sbalit jeho vyvolenou Petru Kováčovou jen pár měsíců před svatbou (v září se pak stala Petrou Paroubkovou).

Jandák byl nejpopulárnějším politikem

Bodrý a prostořeký Vítězslav Jandák (např. zákaz prodeje alkoholu ve Sněmovně nazval buzerací) byl svého času hodnocen veřejností jako nejpopulárnější politik, takže ho ČSSD stavěla do voleb a Vítězslav Jandák svůj poslanecký mandát skutečně opakovaně obhájil. V dolní komoře byl v letech 2006 až 2017, kdy řady ČSSD opustil.

Do voleb 2020 si nestraníka Vítězslava Jandáka vybralo hnutí ANO 2011 jako svého kandidáta na post v horní komoře za obvod č. 15 - Pelhřimov. Nepostoupil ale ani do druhého kola.

O VÍTĚZSLAVU JANDÁKOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželka Zdena dala Vítězslavu Jandákovi dvě děti.

 

 

 

Články o celebritě

Obrovská radost Vítězslava Jandáka: Další vnuk! Dostal krásné jméno Obrovská radost Vítězslava Jandáka: Další vnuk! Dostal krásné jméno Obrovskou radost má jistě herec a politik Vítězslav Jandák (75), tomu se totiž narodilo další vnouče... číst článek
Drama při natáčení Popelky: JANDÁK KÁPL BOŽSKOU Drama při natáčení Popelky: JANDÁK KÁPL BOŽSKOU Pohádka Tři oříšky pro Popelku platí už přes čtyři desítky let za vánoční stálici. A i když dokáže m... číst článek
Zoufalý herec Jandák (75): Za psa už nabízí odměnu 200 000! Zoufalý herec Jandák (75): Za psa už nabízí odměnu 200 000! Zoufalství herce Vítězslava Jandáka (75) nezná hranic. Už je to půl roku, co se ztratil jeho miláček... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Stanislav Antoš
Stanislav Antoš
zobrazit profil Taťána Malá
Taťána Malá
zobrazit profil Václav  Chaloupek
Václav Chaloupek
zobrazit profil Josef Suchánek
Josef Suchánek
zobrazit profil Jiří Čejka
Jiří Čejka
zobrazit profil Anna Svídnická
Anna Svídnická
zobrazit profil Václav Snopek
Václav Snopek
zobrazit profil Richard Pikner
Richard Pikner