Harrison Ford

Datum narození: 13. 7. 1942
Místo narození: Chicago, Illinois, USA
Výška: 185 cm
Profese: herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Harrisona Forda proslavila role Hana Sola ve Star Wars a dalším symbolem jeho herectví se stal dobrodružný archeolog Indiana Jones.

K herectví tíhnul, ale dramatická studia nedokončil. Harrison Ford se rozhodl postavit na vlastní herecké nohy sám, ale protloukání bylo těžké. Po několika málo drobných příležitostech se dal na amatérskou truhlařinu, kterou se živil až do roku 1977, když přišel zlom ve světové kinematografii a on dostal příležitost být toho součástí. A to jen díky náhodě. George Lucas potřeboval sestavit několik skříní a nechal od Harrisona Forda během práce číst text. Nechyběl u toho ani Steven Spielberg. Tehdy ještě neznámý George Lucas ho vybere pro roli pilota Hana Sola do obrovského projektu Star Wars. V té době nikdo moc nechápe režisérovu vizi a vlastně ani výběr herců, jako právě zcela neznámého Harrisona Forda. O to více je šokující úspěch filmu, který přepíše dějiny sci-fi tvorby. Jen za první víkend film vydělává 10 milionů dolarů. Z Harrisona Forda se stala celebrita.

Harrison Ford teď dostává možnost zazářit v mnoha dalších rolích. Filmy Uprchlík (s T. L. Jonesem), Tichý nepřítel (s Bradem Pittem), Air Force One (s Gary Oldmanem), Vysoká hra patriotů (s Anne Archer) a další. Mezi všemi ale vyčnívá dobrodružný archeolog Indiana Jones, ke kterému se nakonec natáčí další čtyři pokračování. Z Harrisona Forda je už jeden z nejlépe placených herců. I když momentálně jeho sláva začíná pomalu blednout, legendou se už stal a to mu nikdo nevezme. Jeho manželkou je Calista Flochart, někdejší hvězda seriálu Ally McBealová. Momentálně se vrátil ke své první slavné roli a natáčí sedmý díl Hvězdných válek. V souvislosti s Harrisonem Fordem není možné nezmínit jméno českého herce Jiřího Štěpničky, který ho dabuje tak skvělým způsobem, že mají diváci jeho hlas s Fordem neodmyslitelně spjat a že on sám si vykoledoval přezdívku "český Harrison Ford".

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Věra Křesadlová
Věra Křesadlová
zobrazit profil Zora Jandová
Zora Jandová
zobrazit profil Sára Affašová
Sára Affašová
zobrazit profil Malcolm Goodwin
Malcolm Goodwin
zobrazit profil Jana Bernášková
Jana Bernášková
zobrazit profil Jáchym Novotný
Jáchym Novotný
zobrazit profil Ray Stevenson
Ray Stevenson