Marek Hilšer

Datum narození: 23. 3. 1976
Místo narození: Chomutov
Profese: lékař, aktivista, senátor
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Marek Hilšer, který neuspěl v prezidentských volbách 2018 a stal se senátorem, vkročil do boje o post hlavy státu znovu. Ani ve volbách 2023 nepostoupil do druhého kola.

Rodina tehdejšího školáka Marka Hilšera se rozhodla emigrovat do Španělska v červnu 1989, tedy krátce před Sametovou revolucí. Rok po ní se vrátila zpět do vlasti. Na Karlově univerzitě v Praze Marek Hilšer vystudoval mezinárodní vztahy. Poté, roku 1999, odjel do Spojených států, kde se živil mj. jako kopáč a instalatér.

MAREK HILŠER - KOMU BY PROSPĚL ROZPAD EU?

Marek Hilšer byl dobrovolníkem v Keni

Po návratu do Česka nastoupil ke studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2007 se Marek Hilšer stal členem předsednictva Akademického senátu Univerzity Karlovy, kde se specializoval na výzkum zhoubných nádorů mozku. V letech 2011 a 2012 se účastnil mise humanitární organizace ADRA a působil jako dobrovolník v lékařském zařízení v Keni.

S politikou si Marek Hilšer začal tykat už na studiích FSV UK, kdy absolvoval stáž jako asistent předsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V roce 2008 organizoval protesty proti záměru tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) vytvořit z fakultních nemocnic akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit.

V boji o hlavu státu skončil Hilšer pátý

Čtyři roky nato Marek Hilšer stál za protesty proti záměru ministra školství Josefa Dobeše (VV) omezit akademické svobody. Obě tyto akce měly úspěch, vláda od svých záměrů ustoupila. V říjnu 2014 podpořil společně s dalšími aktivisty polonahý formou happeningu na Úřadu vlády premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) v jeho postoji k dění na Ukrajině.

Marek Hilšer v červenci 2016 oznámil, že hodlá kandidovat na post hlavy státu v prezidentských volbách 2018, a tím i zahájil svou kampaň. Sice se neprobojoval do druhého kola, ale páté místo mezi devíti adepty bylo velkým úspěchem. V senátních volbách 2018 se rozhodl kandidovat v obvodu č. 26 - Praha 2. V druhém kole porazil nestraníka za Piráty Libora Michálka.

Hilšer znovu neuspěl v bitvě o Hrad

Koncem října 2021 Marek Hilšer oznámil, že se hodlá pustit do boje o prezidentské křeslo i ve volbách 2023. Stal se tak prvním, kdo to veřejně sdělil. Ve volbách nepostoupil do druhého kola.

O MARKU HILŠEROVI ČTĚTE ZDE>>

Marek Hilšer se roku 2015 oženil s lékařkou Monikou, která vystudovala ještě VŠE. V srpnu 2018 se jim narodila dcera Sofie a tři roky nato druhá dcera.

O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH ČTĚTE ZDE>>

PRŮVODCE VÝBĚREM HLAVY STÁTU NAJDETE ZDE>>

 

 

 

Články o celebritě

Velký přehled před 2. kolem volby prezidenta: Komu to hodí celebrity Velký přehled před 2. kolem volby prezidenta: Komu to hodí celebrity K prezidentským volbám, jejichž druhé kolo se odehraje už tento víkend, se vyjádřilo i mnoho celebri... číst článek
Politolog Macek o volbách: Jakou roli bude mít volební účast? Očekává se vysoká. Komu nahraje? Politolog Macek o volbách: Jakou roli bude mít volební účast? Očekává se vysoká. Komu nahraje? Překvapivě vysoká volební účast provází letošní prezidentské volby, očekává se, že i 2. kolo vzbudí ... číst článek
Moje rodina má strach o život: Babišovi přišel domů ostrý náboj. Dopis byl adresován jeho ženě Moje rodina má strach o život: Babišovi přišel domů ostrý náboj. Dopis byl adresován jeho ženě V sobotu po poledni expremiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil před sídlem hnutí ANO s prohlášením, mluv... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Josef Vacek
Josef Vacek
zobrazit profil Jan Kněžínek
Jan Kněžínek
zobrazit profil Jakub Unucka
Jakub Unucka
zobrazit profil Kateřina Valachová
Kateřina Valachová
zobrazit profil Josef Skála
Josef Skála
zobrazit profil Josef Bazala
Josef Bazala
zobrazit profil Martin Škorpík
Martin Škorpík