Jarmila Šuláková

Datum narození: 27. 6. 1929
Datum úmrtí: 11. 2. 2017
Místo narození: Vsetín
Profese: zpěvačka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Prodavačka Jarmila Šuláková byla moravská folklórní zpěvačka a příležitostná herečka. Patřila k významným představitelkám tohoto žánru a jako taková si získala přezdívku Královna lidové písně.

Jarmila Šuláková pocházela z umělecké rodiny – její matka byla herečka, tanečnice a zpěvačka, otec muzikant. Po rodičích talentovaná Jarmila Šuláková se ale vyučila švadlenou. Svému oboru se však nevěnovala, roku 1950 nastoupila jako prodavačka do vsetínské prodejny Supraphonu, kde pracovala 35 let, tedy až do důchodu.

JARMILA ŠULÁKOVÁ: SYN UMŘEL NA AIDS

Zpívat Jarmila Šuláková začala po různých souborech již jako školačka. V letech 1952 až 1993 byla sólistkou Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN). S ním absolvovala stovky vystoupení jak v tehdejším Československu, tak i v zahraničí (Vietnam, Čína, Mongolsko, SSSR, Korea, Kuba, Belgie, Velká Británie, Holandsko, Finsko, Dánsko, Japonsko, USA, Kanada). Kromě různých cimbálových souborů Jarmila Šuláková v letech 1995 až 2011 pravidelně vystupovala s folk-rockovou skupinou Fleret.

Za svůj život Jarmila Šuláková vydala desítky alb. Na některých zpívala společně se svou matkou Blaženou Šulákovou a dcerou Zuzanou Pavlůskovou. Z diskografie významné představitelky folklórního zpěvu, nazývané Královnou lidové písně, jmenujme např. alba Jarmila Šuláková (1979), Fleret & Jarmila Šuláková (1995), Okolo Súče (2001), Kyčera, Kyčera (2014), Jak si nemám zazpívat (2015).

Občas se Jarmila Šuláková objevila i před kamerou, především tedy v televizních pořadech, jako jsou Chvilka u cimbálu, Bolkoviny Boleslava Polívky, Zpívání na Frgálu, Všechnopárty Karla Šípa či Vínečko, ne voda, ale také např. v komedii Ještě svatba nebyla... (1954) s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli.

Ze Světového festivalu mládeže a studentstva si Jarmila Šuláková roku 1955 přivezla bronz a o dva roky později stříbro. Někdejších komunistickým režimem byla oceněna tituly zasloužilá umělkyně (1979) a krátce před Sametovou revolucí 1989 národní umělkyně.

O JARMILE ŠULÁKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Manželem Královny motravských lidovek byl houslista Ludvík Schmidt, který, jak v médiích řekla, se stal i jejím učitelem. Jarmila Šuláková zemřela ve vsetínské nemocnici 11. února 2017 ve věku 87 let. Podle informací Blesku podlehla krátké a zákeřné nemoci.

 

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Tereza Mátlová
Tereza Mátlová
zobrazit profil Šárka Rezková
Šárka Rezková
zobrazit profil Johny Machette
Johny Machette
zobrazit profil Roman Vojtek
Roman Vojtek
zobrazit profil Martin Chodúr
Martin Chodúr
zobrazit profil Paul McCartney
Paul McCartney
zobrazit profil Bohouš Josef
Bohouš Josef
zobrazit profil Michael Jackson
Michael Jackson