Miroslav Sládek

Datum narození: 24. 10. 1950
Místo narození: Hradec Králové
Profese: politik, někdejší kandidát na prezidenta
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Pravicový politik Miroslav Sládek, publicista a někdejší šéf SPR-RSČ, se ve volbách 2018 rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta. Neuspěl, stejně jako ve volbách do EP 2019.

Po absolvování oboru knihovnictví a vědeckých informací Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Miroslav Sládek pracoval v Českém úřadu pro tisk a informace, což před Sametovou revolucí 1989 byl obávaný cenzurní orgán KSČ. Ihned po pádu totality se začal angažovat v politice.

MIROSLAV SLÁDEK A SKANDÁL PŘI VOLBÁCH

Již v prosinci 1989 okolo něj vznikla pražská skupina nazvaná Republikánská strana. 24. února 1990 se konal ustavující sjezd Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa (SPR-RSČ), jehož byl trvale předsedou. V roce 1992 Miroslav Sládek neúspěšně kandidoval na prezidenta ČSFR a roku 1993 na prezidenta ČR.

Ve volbách roku 1992 byl Miroslav Sládek za SPR-RSČ zvolen do Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Uspěl i v roce 1996, poslanecký mandát zastával do předčasných voleb roku 1998. V 90. letech 20. století se profiloval jako stoupenec připojení Zakarpatské oblasti zpět k Československu, když na hradě v Mukačevu vztyčil českou vlajku.

Miroslav Sládek proslul jako kontroverzní politik; byl hlavním aktérem několika afér. V červnu 1991 vedl demonstraci republikánů k sídlu Československé televize v Praze, kde zazněly vulgární urážky Václava Havla, v roce 1993 napadl v kadeřnictví ženu. Za svůj projev k Česko-německé deklaraci v roce 1997 byl zbaven imunity a trestně stíhán, ale soud jej obžaloby zprostil.

V předčasných parlamentních volbách 1998 republikáni propadli. Počátkem 21. století SPR-RSČ postihly finanční problémy a byl na ni vyhlášen konkurz. Strana tehdy dočasně zanikla, a tak Miroslav Sládek roku 2001 založil jinou s názvem Republikáni Miroslava Sládka (RMS), která neuspěla ve volbách 2002, ani v boji o křesla v Evropském parlamentu.

Do povědomí veřejnosti se Miroslav Sládek znovu dostal roku 2003, kdy se stal starostou brněnské městské části Útěchov, v předčasných volbách 2004 však post neobhájil. Strana RMS zanikla v dubnu 2007 a již v květnu 2008 byla pro změnu obnovena SPR-RSČ, v jejímž čele opět stanul Miroslav Sládek, který byl dva roky nato společně s Martinem Smetanou podmíněně odsouzen za předlužení strany. Ta roku 2013 znovu zanikla; na návrh vlády ji rozpustil Nejvyšší správní soud.

Počátkem roku 2016 se Miroslav Sládek vrátil do politiky jako předseda SPR-RSČ 2016. V červenci téhož roku se strana přejmenovala na Sdružení pro republiku – Republikánská strana Československa Miroslava Sládka.

V senátních volbách 2016 za ni kandidoval v obvodu č. 64 - Bruntál, ale nepostoupil ani do druhého kola. Stejně tak nepochodil v krajských volbách 2016. Miroslav Sládek však není z těch, kdo se vzdávají, a tak se opět stal jedním z kandidátů na funkci prezidenta. Neuspěl, ostatně stejně jako ve volbách do EP 2019.

Republikán Miroslav Sládek je autorem několika knih: ...A tak to vidím já (1992), Znamení doby (1994), To, co mám na mysli, je svoboda (1995), Právě Váš hlas rozhodne (1996) a Nikdy jsem Vám nelhal (1998).

O MIROSLAVU SLÁDKOVI ČTĚTE ZDE>>

Miroslav Sládek je ženatý. Jeho manželka Laura Sládková, rozená Laura Rajsiglová, se také angažovala ve vedoucích pozicích SPR-RSČ.

 

Články o celebritě

23 let od smrti Mikiho Volka (†53): Odešel jako troska, nenáviděl Beatles 23 let od smrti Mikiho Volka (†53): Odešel jako troska, nenáviděl Beatles Král rokenrolu Miki Volek (†53) se utápěl v alkoholu, který kombinoval s prášky proti depresím. Zemř... číst článek
Na koho sází strany pro evropské volby? Nechybí ani kontroverzní tváře Na koho sází strany pro evropské volby? Nechybí ani kontroverzní tváře Volby do Evropského parlamentu se konají na konci května. Strany již ovšem složily kandidátky. Občan... číst článek
Kdo chce ovládnout Plzeň? Primátorovi z ČSSD jdou po krku autor večerníčků i šéf hokejistů Kdo chce ovládnout Plzeň? Primátorovi z ČSSD jdou po krku autor večerníčků i šéf hokejistů Ze 16 kandidátek budou vybírat obyvatelé Plzně svého nového (nebo staronového) primátora a složení r... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Barbora Snopková
Barbora Snopková
zobrazit profil David Smoljak
David Smoljak
zobrazit profil Zuzana Brzobohatá
Zuzana Brzobohatá
zobrazit profil Alexander Černý
Alexander Černý
zobrazit profil Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
zobrazit profil Markéta Gregorová
Markéta Gregorová
zobrazit profil Zdeněk Papoušek
Zdeněk Papoušek
zobrazit profil Jana Bačíková
Jana Bačíková