Vladimír Drha

Vladimír Drha

Datum narození: 7. 5. 1944
Datum úmrtí: 21. 6. 2017
Místo narození: Praha
Profese: režisér, dokumentarista, scenárista, herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Režisér Vladimír Drha byl výraznou osobností české filmové a televizní tvorby. Uplatnil se i jako dokumentarista a scenárista. Žil v registrovaném partnerství s hercem Filipem Rajmontem.

Do povědomí divácké veřejnosti se Vladimír Drha poprvé zapsal krátkým dokumentem o stoupající hvězdě Karla Gotta s názvem On (1968). Z několika desítek jeho dokumentů jmenujme alespoň celovečerní snímek Velká pardubická koňská opera (1999), s nímž získal Velkou cenu a Cenu za nejlepší dokument na MFF sportovních filmů v Liberci.

VLADIMÍR DRHA PŘIŠEL O PŮLKU OBLIČEJE

Na stříbrném plátně měl Vladimír Drha společně se svými dvěma kolegy debutovat povídkovým dramatem o politických vězních Návštěvy (1970). Ten se však svého uvedení nedočkal. V rámci zásahu normalizačního vedení českého filmu nemohl být dokončen a již natočené materiály byly později zřejmě zničeny.

Přes počáteční nepřízeň komunistického režimu se Vladimíru Drhovi podařilo natočit desítky filmů, také televizních, a pohádek. Často spolupracoval s herečkou Janou Brejchovou. Hlavní roli ztvárnila např. v jeho dramatu Citlivá místa (1987), kde si zahrála se svou dcerou Terezou Brodskou.

Režie i scénáře se Vladimír Drha chopil v dramatu Početí mého mladšího bratra (2000), v němž hráli Jiří Bartoška, Lenka Termerová, Jaroslava Obermaierová, Jitka Ježková či Martha Issová. Snímek získal Zvláštní cenu mezinárodní poroty filmových klubů FICC na Finále Plzeň a byl uveden v hlavní soutěži MFF Moskva.

Posledním filmem Vladimíra Drhy bylo romantické válečné drama Anglické jahody (2008), kam obsadil mj. Viktora Preisse, Pavlu Tomicovou, Ninu Divíškovou a také Filipa Rajmonta, s nímž žil v registrovaném partnerství.

Cizí Vladimíru Drhovi nebyla ani seriálová tvorba. Společně s Jiřím Adamcem natočil úspěšný komediální seriál Nováci (1995). Podílel se také na režii velmi sledovaných Rodinných pout, Velmi křehkých vztahů a Bazénu.

O VLADIMÍRU DRHOVI ČTĚTE ZDE>>

Sám Vladimír Drha se nezdráhal objevit před kamerou. Drobnou roli ztvárnil v podobenství Jaromila Jireše a Milana Kundery Žert (1968), ve své komedii Mezek (1985) nebo též v seriálech, jako jsou Arabela, Dobrodružství kriminalistiky či Přítelkyně z domu smutku.

Zprávu o smrti významného režiséra na sociální síti oznámil jeho partner Filip Rajmont, známý především ze seriálu TV Nova Ulice. Vladimíra Drhu těžce zasáhla zákeřná rakovina. Zemřel 21. června 2017, a to ve svých 73 letech.

 

Články o celebritě

Jiří Pomeje (†54) a prokletí jménem rakovina: Dostala i všechny jeho nejbližší! Jiří Pomeje (†54) a prokletí jménem rakovina: Dostala i všechny jeho nejbližší! On prohrál boj s rakovinou hrtanu, jeho otci Jiřímu Pomejemu st. (†76) vzala život stejná nemoc. Jeh... číst článek
Pomeje (†54) a jeho prokletí jménem rakovina: Dostala všechny nejbližší Pomeje (†54) a jeho prokletí jménem rakovina: Dostala všechny nejbližší On prohrál boj s rakovinou hrtanu, jeho otci Jiřímu Pomeje st. (†76) vzala život stejná nemoc. Jeho ... číst článek
Vladimír Škultéty alias Čočkin ze seriálu Most!: Jsem rasista, ale léčím se Vladimír Škultéty alias Čočkin ze seriálu Most!: Jsem rasista, ale léčím se Na ulici ho lidé poznávali poté, co natočil filmy Pánská jízda či Brak. Sláva však pominula. Nyní al... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Jaroslav Dudek
Jaroslav Dudek
zobrazit profil Martin Dolenský
Martin Dolenský
zobrazit profil Lenka Wimmerová
Lenka Wimmerová
zobrazit profil Olga Špátová
Olga Špátová
zobrazit profil Biser Arichtev
Biser Arichtev
zobrazit profil Zdeněk Švarc
Zdeněk Švarc
zobrazit profil Jiří Hubač
Jiří Hubač