Oldřich Vlach

Datum narození: 3. 7. 1941
Místo narození: Bezděkov u Klatov
Profese: herec, dabér
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Oldřich Vlach se stal jedním z mistrů vedlejších a epizodních rolí, a to jak ve filmu, tak v televizi. Na divadle ztvárnil řadu výrazných postav. Uplatnil se i jako žádaný dabér.

Při studiu gymnázia a stavební průmyslovky se Oldřich Vlach věnoval ochotnickému divadlu. Po absolvování DAMU hrál od roku 1966 v Divadle Na zábradlí, odkud pak roku 1991 přešel do Divadla na Vinohradech. Zde ztvárnil desítky výrazných rolí.

OLDŘICH VLACH OCHRNUL A CHTĚL SE ZABÍT

Stal se mistrem vedlejších rolí

Na filmovém plátně a televizní obrazovce jej diváci mohli vidět též v desítkách rozličných úloh. Ve velké míře šlo o drobnější role vedlejší či epizodní. Ve filmu Oldřich Vlach debutoval v dramatu z prostředí dělnické třídy Bez svatozáře (1963), kde si zahrál také Miroslav Horníček.

Svou první ústřední postavu ztvárnil v komedii Antonína Moskalyka Délka polibku devadesát (1965). S Danou Syslovou Oldřich Vlach zpodobnil mladý manželský pár, který nemá byt a nemůže si tak dovolit potomka. Přesto se jim ale narodí paterčata…

Mezi nejznámější role Oldřicha Vlacha bezpochyby patří postava Růžičky z Postřižin Jiřího Menzela, agronoma-rostlináře z černé komedii Vesničko má středisková, doktora z filmu Cena medu, školníka z Obecné školy Jana a Zdeňka Svěrákových, faráře Svěceného z cyklu Ach, ty vraždy!, Procházky ze seriálu Cukrárna či nerudného otce Ondřeje Vetchého z romantického snímku Pohádky pro Emu.

O OLDŘICHU VLACHOVI ČTĚTE ZDE>>

Za dabing má cenu Františka Filipovského

Výrazně se Oldřich Vlach uplatnil i v dabingu. Svůj hlas propůjčil stovkám postav zejména ve filmech a seriálech, ale také v hraných dokumentech. Roku 2014 byl ověnčen Cenou Františka Filipovského za nejlepší mužský herecký výkon za roli masového vraha Josepha Bouviera, jehož v kriminálním dramatu Soudce a vrah hrál Michel Galabru.

Manželkou mistra vedlejších rolí a jednoho z nejžádanějších českých dabérů je Jana Vlachová.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Přemysl Pálek
Přemysl Pálek
zobrazit profil Anna Kotlíková
Anna Kotlíková
zobrazit profil Hana Kusnjerová
Hana Kusnjerová
zobrazit profil Kathy Bates
Kathy Bates
zobrazit profil Jaroslav Weigel
Jaroslav Weigel
zobrazit profil Lauren Graham
Lauren Graham
zobrazit profil Gérard Depardieu
Gérard Depardieu