Tereza Pokorná

Datum narození: 10. 5. 1960
Místo narození: Praha
Profese: herečka, režisérka, publicistka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Tereza Pokorná nastartovala svou kariéru rolí v Láskách mezi kampakmi deště Karla Kachyni. Zahrála si i řadu princezen. Při natáčení jedné z pohádek se seznámila i s budoucím manželem Jurajem Herzem.

Ještě jako studentka tanečního oddělení Pražské konzervatoře Tereza Pokorná debutovala hlavní rolí v poeticko-psychologickém snímku režiséra Karla Kachyni Lásky mezi kapkami deště (1979), v němž okouzlila jak diváky, tak odborníky. Tato role jí vynesla Cenu kritiky za ženský herecký výkon na filmovém festivalu v Kolumbii.

TEREZA POKORNÁ PŘIZNALA SLAVNÉHO MILENCE

Díky svému půvabu a éterickému zjevu Tereza Pokorná ztvárnila řadu princezen či jiné svůdné bytosti, třeba víly. Jako jedna z krásek se objevila i v Amadeovi (1984) Miloše Formana. Zahrála si ale i prostitutku, a to v životopisném dramatu režiséra Jiřího Adamce Život a smrt malíře Petra Jana B. (1986) s Borisem Rösnerem v hlavní roli.

Zlomovým okamžikem života i kariéry Terezy Pokorné, která v té době také působila jako tanečnice a sólistka baletu v pražské Laterně magice, byl právě rok 1986. Tehdy se při natáčení pohádky Kouzelné galoše seznámila s režisérem Jurajem Herzem, jehož si vzala za muže a odešla s ním do Spolkové republiky Německo.

Tam Tereza Pokorná-Herzová natočila několik filmů, víc ale působila jako asistentka režie a choreografka. Úspěch měl snímek Hloupá Augustina (1993), v němž v režii svého manžela ztvárnila titulní roli. Snímek získal Bavorskou státní cenu.

O TEREZE POKORNÉ ČTĚTE ZDE>>

Po Sametové revoluci manželé, jimž se roku 1988 narodila dcera Annelie, společně působili střídavě v Česku a v Německu, a to až do rozvodu roku 2011. Tereza Pokorná se více než hraní začala věnovat psaní, režii a své galerii. Stala se uznávanou autorkou, filmovou kritičkou a rozhlasovou moderátorkou.

 

Články o celebritě

Po seriálové smrti Laurinové další rána: PRIMA ZAŘÍZLA SESTŘIČKY Po seriálové smrti Laurinové další rána: PRIMA ZAŘÍZLA SESTŘIČKY Nejdřív nechali po pěti letech zemřít vrchní sestru Mery neboli Sabinu Laurinovou (49). A teď zařízl... číst článek
Jak to má Laurinová s Rašilovem? Saša mě chtěl už v patnácti! Jak to má Laurinová s Rašilovem? Saša mě chtěl už v patnácti! Vlastní svatbu ještě neměla. Teď si to ale Sabina Laurinová (48) alias Mery ze Sestřiček Modrý kód m... číst článek
Zpackaná oslava »60« Světlany Nálepkové: Covid odehnal hosty! A dárek v krabici od drogerie Zpackaná oslava »60« Světlany Nálepkové: Covid odehnal hosty! A dárek v krabici od drogerie 60. narozeniny měla Světla Nálepková 2. července, ale kvůli dovoleným a covidu se rozhodla oslavu od... číst článek

Další Herci

zobrazit profil David Castañeda
David Castañeda
zobrazit profil Zuzana Kronerová
Zuzana Kronerová
zobrazit profil Ivan Vyskočil
Ivan Vyskočil
zobrazit profil Pavlína Štorková
Pavlína Štorková
zobrazit profil Oldřich Hajlich
Oldřich Hajlich
zobrazit profil Miroslava Šafránková
Miroslava Šafránková
zobrazit profil Adéla Gondíková
Adéla Gondíková
zobrazit profil Cynthia Nixon
Cynthia Nixon