Marek Šimon

Marek Šimon

Datum narození: 8. 11. 1952
Profese: herec, kulisák, automechanik
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Herec Marek Šimon svou kariéru na prknech Divadla Járy Cimrmana, z jehož repertoáru jsou nejznámější hry Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka, odstartoval coby kulisák.

Vyučil se automechanikem. Poté, co si Marek Šimon na večerním gymnázium dodělal maturitu, začal studovat Strojní fakultu ČVUT, kterou však nedokončil. Pak pracoval v ČKD, nejdříve byl plánovačem, později jedním z topičů.

Do Divadla Járy Cimrmana Marek Šimon chodil často a rád. V roce 1984 tam začal dělat kulisáka a postupně přešel do hereckého souboru. Objevil se např. v přestaveních Záskok, Afrika, České nebe nebo Dobití severního pólu.

Před Sametovou revolucí seděl ve věznici na Borech (v opilosti řekl taxíkáři, že chce unést letadlo), kde se seznámil s Václavem Havlem. Poté jej oslovila StB, aby na tohoto pro totalitní režim velmi obávaného disidenta donášel, což Marek Šimon odmítl.

Na televizní obrazovce debutoval v komedii Ladislava Smoljaka Ať ten kůň mlčí! (1992), a to coby šerifův pomocník. Dělníka si zahrál v jedné z epizod seriálu Horákovi. Na filmovém plátně se Marek Šimon mihl v pohádce Jana a Zdeňka Svěrákových Tři bratři (2014) nebo v jejich tragikomedii Po strništi bos (2017).

 

Další Herci

zobrazit profil David Novotný
David Novotný
zobrazit profil Rosa Leslie
Rosa Leslie
zobrazit profil Daniel Henney
Daniel Henney
zobrazit profil Filip Geljo
Filip Geljo
zobrazit profil Ľuboš  Kostelný
Ľuboš Kostelný
zobrazit profil Jacob Pitts
Jacob Pitts
zobrazit profil Marla Maples
Marla Maples