Martin Kuba

Datum narození: 9. 4. 1973
Místo narození: České Budějovice
Profese: politik ODS, 4. hejtman Jihočeského kraje
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Martin Kuba, někdejší ministr průmyslu a obchodu Nečasovy vlády, se po volbách 2020 stal hejtmanem Jihočeského kraje.

Po Střední průmyslové škole stavební v Českých Budějovicích Martin Kuba získal maturitu na Střední zdravotnické škole Bílá Vločka, kde studoval obor zdravotnický záchranář. Posléze absolvoval 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

MARTIN KUBA SE SCHÁZEL S KMOTREM RITTIGEM!

Od roku 2002 Martin Kuba pracoval jako lékař Zdravotnické záchranné služby a anesteziolog na oddělení kardiochirurgie Nemocnice České Budějovice. Mj. také podnikatel, např. provozovatel pekárnu Fornetti v Českých Budějovicích a v roce 2007 založil síť obchodů Fruit Frog.

Do ODS Martin Kuba vstoupil roku 2003. Tři roky nato byl zvolen českobudějovickým zastupitelem a radním. Po krajských volbách 2008 zasedl i do Zastupitelstva Jihočeského kraje a získal post náměstka hejtmana. V následujících volbách pozici městského zastupitele neobhájil. Po odstoupení několika kolegů, mj. Jiřího Pospíšila, se jím v březnu 2010 opět stal.

Po rezignaci "odkláněče" Martina Kocourka byl Martin Kuba tehdejším předsedou vlády Petrem Nečasem navržen do funkce ministra průmyslu a obchodu. Prezident Václav Klaus jej jmenoval 16. listopadu 2011. Po pádu vlády Martin Kuba v předčasných volbách 2013 neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

V krajských volbách 2016 byl Martin Kuba za stranu modrého ptáka zvolen zastupitelem Jihočeského kraje. V komunálních 2018 se znovu vrátil do českobudějovického zastupitelstva. Tenkrát vedl kandidátku subjektu Sdružení Občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů.

V krajských volbách 2020 ODS dala Martinu Kubovi šanci zasednout do křesla hejtmana Jihočeského kraje, což se mu podařilo. Získal 6 122 preferenčních hlasů a 3. listopadu 2020 byl zvolen hejtmanem. Ve funkci vystřídal Ivanu Stráskou z ČSSD.

O MARTINU KUBOVI ČTĚTE ZDE>>

Martin Kuba je ženatý a bezdětný.

 

Články o celebritě

Země živitelka bez prezidenta: Zeman s oblibou zahajoval i koštoval, Pavel nedorazí Země živitelka bez prezidenta: Zeman s oblibou zahajoval i koštoval, Pavel nedorazí Zatímco Miloš Zeman loni Zemi živitelku zahajoval a jako prezident ji opakovaně navštěvoval, Petr Pa... číst článek
Pavel s manželkou v jižních Čechách: Karate, první dáma s růží, spolužák i lichotky s Kubou Pavel s manželkou v jižních Čechách: Karate, první dáma s růží, spolužák i lichotky s Kubou Obul tenisky, povolil knoflíček a s ochrankou v patách pokořil horu Kleť. Takto netradičně pojal v ú... číst článek
Narozeniny u Laffitů: Krásná maminka, krásný věk, píší fanoušci Narozeniny u Laffitů: Krásná maminka, krásný věk, píší fanoušci Osmapadesátiletý návrhář se vyznal z lásky k mamince v rámci oslav jejích narozenin. Pod internetový... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Pavel Talíř
Pavel Talíř
zobrazit profil Lenka Bochníčková
Lenka Bochníčková
zobrazit profil Jaromíra Vítková
Jaromíra Vítková
zobrazit profil Věra Adámková
Věra Adámková
zobrazit profil Ludvík Šulda
Ludvík Šulda
zobrazit profil Jan Lipavský
Jan Lipavský
zobrazit profil Břetislav Štefan
Břetislav Štefan
zobrazit profil Marek Výborný
Marek Výborný