Aleksi Šedo

Aleksi Šedo

Datum narození: 18. 6. 1961
Místo narození: Helsinky, Finsko
Profese: někdejší náměstek ministra zdravotnictví, lékař, patobiochemik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Lékař Aleksi Šedo, někdejší děkan 1. Lékařské fakulty UK, byl od září 2020 do ledna 2021 náměstkem ministrů zdravotnictví Vojtěcha Adama, Romana Prymuly a Jana Blatného.

Absolvoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Čtyři roky nato Aleksi Šedo získal titul kandidáta věd v oboru lékařská biochemie, v roce 2002 byl jmenován profesorem v oboru biochemie a patobiochemie.

ALEKSI ŠEDO PRO REFLEX.CZ

Krátce Aleksi Šedo působil coby profesor v italské Pise a jako vědecký pracovník Institutu Curie v Paříži. V roce 1997 se postavil do čela společného pracoviště Fyziologického ústavu Akademie věd ČR a 1. lékařské fakulty - Laboratoř biologie nádorové buňky.

V letech 2005 až 2012 byl Aleksi Šedo proděkanem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jejímž děkanem se stal roku 2012. V této funkci setrval osm let.

V červenci 2020 ho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO 2011) jmenoval svým náměstkem pro zdravotní péči po Romanu Prymulovi, a to s účinností od 1. září 2020. Náměstem Aleksi Šedo byl od ledna 2021, kdy po dohodě s ministrem Janem Blatným ve funkci skončil.

Po vzniku hnutí Přísaha v lednu 2021, které založil bývalý elitní detektiv Robert Šlachta, se Aleksi Šedo stal členem jeho poradního týmu pro oblast zdravotnictví.

O ALEKSIM ŠEDOVI ČTĚTE ZDE>>

Aleksi Šedo je ženatý. S manželkou, lékařkou Lilianou Raquel, která pochází z Uruguaye, má dceru Kláru.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Ladislav Šmíd
Ladislav Šmíd
zobrazit profil Robert Záruba
Robert Záruba
zobrazit profil Miroslav Vladyka
Miroslav Vladyka
zobrazit profil Marcela Čapková
Marcela Čapková
zobrazit profil Michael Kohajda
Michael Kohajda
zobrazit profil Jiří  Šlégr
Jiří Šlégr
zobrazit profil Lída Nopová
Lída Nopová
zobrazit profil Jana Sibera
Jana Sibera