Roman Prymula

Datum narození: 4. 2. 1964
Místo narození: Pardubice
Profese: epidemiolog, 19. ministr zdravotnictví ČR
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Roman Prymula, epidemiolog a vakcinolog, byl v září a v říjnu 2020 - celkem 38 dní - ministrem zdravotnictví. Vaz mu zlomilo porušení protikovidových opatření.

Po absolvování Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a Vojenského lékařského výzkumného a doškolovacího ústavu JEP v Hradci Králové se Roman Prymula začal věnovat hygieně a epidemiologii.

ROMAN PRYMULA O KORONAVIRU V POŘADU TV BLESK

Studium si Roman Prymula doplnil na Birminghamské univerzitě, kde získal mezinárodní atest v řízení nemocnic. Poté se věnoval zejména problematice imunizace, podílel se na vývoji či studiu vakcin.

Prymula byl ředitelem FN Hradec Králové

Své řídící schopnosti Roman Prymula zúročil coby prorektor a posléze rektor Vojenské lékařské akademie a děkan Fakulty vojenského zdravotnictví nově vytvořené Univerzity obrany. Od října 2009 převzal po Leoši Hegerovi šéfování Fakultní nemocnici Hradec Králové, kterou vedl do června 2016.

Expert Roman Prymula se stal předsedou České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Na jaře 2017 byl jmenován náměstkem ministra zdravotnictví.

V polovině května 2020 Roma Prymula oznámil, že hodlá ve funkci skončit. Počátkem června 2020 se stal vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví při Úřadu vlády ČR.

Porušil přísná protikovidová opatření

Po zářijové rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, předseda vády Andrej Babiš oznámil, že jej Roman Prymula v této funkci nahradí. Prezident Miloš Zeman ho jmenoval 21. září 2020.

Poté, co Roman Prymula vyhlásil přísná opatření v souvislosti s koronavirem, mj. uzavření restaurací, byl před půlnocí na čtvrtek 22. října 2020 reportéry Blesku nachytán, jak vychází z luxusního podniku Rio’s, který se nachází na historickém pražském Vyšehradě přímo vedle baziliky sv. Petra a Pavla.

Na základě Bleskem zveřejněných fotografií, na nichž je Roman Prymula ještě navíc bez roušky, jej opoziční politici vyzvali k rezignaci. Ministr záhy v rozhovoru pro Respekt uvedl, že toho tolik neprovedl, ale jestli si to veřejnost přeje, tak nemá problém odstoupit.

Zeman dal Primulovi Řád Bílého lva

K rezignaci Romana Prymulu vyzval i premiér Andrej Babiš. Jak řekl, pokud tak neučiní, z funkce ho odvolá, což se také stalo. Ve funkci jej po pouhých 38 dnech 29. října 2020 nahradil lékař Jan Blatný.

O ROMANU PRYMULOVI ČTĚTE ZDE>>

Přední český vakcinolog a epidemiolog Roman Prymula je autorem několika publikací zaměřených na očkování či management ve zdravotnictví. Jmenujme knihy SARS (2005) a Očkování v České republice, Armádě ČR a v armádách NATO (2008).

Dne 28. října 2020 mu prezident republiky Miloš Zeman propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva. Roman Prymula se tak v polistopadové éře stal prvním českým aktivním politikem ve vládní funkci, který dostal státní vyznamenání.

 

Články o celebritě

Český ples v Obecním domě:  Princ Čenský,  Prymula a Agátin „ex“ Český ples v Obecním domě: Princ Čenský, Prymula a Agátin „ex“ V pražském Obecním domě se v sobotu sešli hosté na již 6. ročníku Českého plesu. Tuto významnou spol... číst článek
Extrémně nakažlivá varianta covidu ještě neodezněla. A už přichází nová, varuje Maďar Extrémně nakažlivá varianta covidu ještě neodezněla. A už přichází nová, varuje Maďar Současná nebezpečná subvarianta covidu-19 zvaná JN.1 cirkuluje mezi lidmi, navíc má být schopná prol... číst článek
„Nedělejte z lidí blbce.“ Kvůli Jurečkovi tlačí Babiš na Fialu. Nehorázný večírek, míní Kalousek „Nedělejte z lidí blbce.“ Kvůli Jurečkovi tlačí Babiš na Fialu. Nehorázný večírek, míní Kalousek Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v neděli vydal do České televize omlouvat se za účast na vánočním večírk... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Lubomír Španěl
Lubomír Španěl
zobrazit profil Ivana Bartošová
Ivana Bartošová
zobrazit profil Josef Skála
Josef Skála
zobrazit profil Zikmund Lucemburský
Zikmund Lucemburský
zobrazit profil Jaroslav Hejl
Jaroslav Hejl
zobrazit profil Miroslav Poche
Miroslav Poche
zobrazit profil Přemysl Mališ
Přemysl Mališ
zobrazit profil Stanislav Körner
Stanislav Körner