Tomáš Zima

Datum narození: 2. 7. 1966
Místo narození: Praha
Profese: lékař, biochemik, 508. rektor Univerzity Karlovy
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Tomáš Zima, emeritní rektor Univerzity Karlovy a někdejší člen KSČ, v prezidentských volbách 2023 nepostoupil do druhého kola.

Po gymnáziu Tomáš Zima absolvoval všeobecné lékařství na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, a to roku 1990. Toho roku vystoupil z KSČ, jíž byl jako předseda fakultní SSM členem ještě před maturitou.

TOMÁŠ ZIMA A KAUZA KOLEM PENĚZ Z ČÍNY

Po dokončení vysoké školy Tomáš Zima působil mj. coby aspirant a posléze asistent na Ústavu lékařské chemie 1. lékařské fakulty UK nebo sekundář na Záchytné stanici Praha.

Tomáš Zima hodnotil missky

Atestoval se v oboru vnitřní lékařství, nástavbové specializaci nefrologie a získal dvě atestace z klinické biochemie. V roce 1996 se Tomáš Zima na 1. lékařské fakultě UK habilitoval a o pět let později byl jmenován profesorem UK v oboru lékařská chemie a biochemie.

Absolvoval kurs MBA na Pražské mezinárodní manažerské škole Vysoké škole ekonomické. Od roku 2001 je Tomáš Zima soudním znalcem se zvláštní specializací pro klinickou biochemii a laboratorní medicínu a od roku 2006 působí jako předseda Nadačního fondu Scientia.

V době, kdy byl proděkanam 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Tomáš Zima jako soukromá osoba zasedl v porotě soutěže krásy Miss UK, za což sklidil kritiku. Přesto se roku 2005 stal děkanem zmíněné fakulty, jímž byl sedm let.

Roku 2014 se Tomáš Zima stal 508. rektorem UK. Post obhájil i v roce 2017 a byl jím opět jmenován prezidentem Milošem Zemanem. Ve fuknci skončil 31. ledna 2022.

Zima se na Hrad nedostal

Tomáš Zima zasedl v mnoha redakčních radách odborných periodik, společnostech a také v grantových komisích. Je autorem řady článků a publikací, které vyšly nejen u nás, ale i v zahraničí.

Stal se držitelem desítek ocenění. Jmenujme např. Výroční cenu Společnosti klinické biochemie (1997), Čestný titul Finalista soutěže manažer roku 2007 nebo Stříbrnou medaili UK (2014). V roce 2018 Tomáš Zima dostal Stříbrnou pamětní medaili Senátu.

Již v květnu 2022 Tomáš Zima oznámil svůj záměr zabojovat o post na Pražském hradě. V prezidentských volbách 2023 nepostoupil do druhého kola.

O TOMÁŠI ZIMOVI ČTĚTE ZDE>>

Lékař a biochemik Tomáš Zima je rozvedený. Má dceru Markétu (*1995) a syna Jiřího (*2000).

O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH ČTĚTE ZDE>>

PRŮVODCE VÝBĚREM HLAVY STÁTU NAJDETE ZDE>>

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Martin Mihalčín
Martin Mihalčín
zobrazit profil Frederik Fetterlein
Frederik Fetterlein
zobrazit profil Jazz Raycole
Jazz Raycole
zobrazit profil Daniela Weissová
Daniela Weissová
zobrazit profil Stephen Fry
Stephen Fry
zobrazit profil Josef Novotný
Josef Novotný
zobrazit profil Jana Preissová
Jana Preissová
zobrazit profil Jan Doleček
Jan Doleček