Pavel Svoboda

Pavel Svoboda

Datum narození: 27. 10. 1987
Místo narození: Opočno
Profese: varhaník, pedagog, ředitel Komorní filharmonie Pardubice
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Bezpartijní Pavel Svodoba se coby ředitel Komorní filharmonie Pardubice stal v parlamentních volbách 2021 poslancem.

Absolvoval hru na varhany na Konzervatoři v Pardubicích, AMU v Praze a Universität der Künste v Berlíně. Doktorát Pavel Svodoba získal v oboru Interpretace a teorie interpretace na pražské HAMU.

V letech 2015 až 2021 Pavel Svoboda vyučoval na ZUŠ Pardubice Havlíčkova. V té době byl tři roky pedagogem Klávesové katedry Univerzity Hradec Králové. V roce 2017 začal vyučovat na Hudební a taneční fakultě AMU v Praze. Roku 2020 se stal ředitelem Komorní filharmonie Pardubice.

Účinkoval s orchestry na mnoha pódiích v Česku i v zahraničí (USA, Čína, Kolumbie a většina zemí Evropy). Pavel Svodoba hrál s mnoha významnými sólisty, natáčel pro rozhlas i televizi a vyšla mu řada CD - nahrávek historických varhan.

Hudebník a pedagog Pavel Svoboda je iniciátor restaurování a obnovy cenných varhan, zakladatel a dramaturg Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka, pořadatel několika ročníků odborné mezinárodní konference pro varhany a řešitel řady grantových projektů.

Z ocenění, která Pavel Svoboda obdržel, jmenujme 1. cenu z Mezinárodní interpretační soutěže Brno (2007), 3. cenu a titul laureáta z mezinárodní soutěže Pražské jaro (2013) nebo 2. cenu a titul Bachpreistäger v Johann-Sebastian-Bach-Wettbewerb Leipzig (2016).

V parlamentních volbách 2021 se nestraník Pavel Svoboda stal jedničkou kandidátky koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09) v Pardubickém kraji a získal poslanecký mandát.

Mezi záliby Pavla Svobody patří hudba, ekonomika, společnost a kulturní politika.

Umělec Pavel Svoboda je ženatý a má dvě děti.

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Petr Matějček
Petr Matějček
zobrazit profil Věra Beranová
Věra Beranová
zobrazit profil Kateřina Kornová
Kateřina Kornová
zobrazit profil papež Benedikt XVI.
papež Benedikt XVI.
zobrazit profil Kaitlyn Dever
Kaitlyn Dever
zobrazit profil Vlastimil Harapes
Vlastimil Harapes
zobrazit profil Marek Brodský
Marek Brodský