Marek Lahoda

Marek Lahoda

Místo narození: Brno
Profese: politik České pirátské strany, klimatolog, geograf

Související celebrity

Životopis

Politik České pirátské strany Marek Lahoda byl v komunálních volbách 2022 jedním z neúspěšných adeptů na post brněnského primátora.

Po matematické třídě na gymnáziu Marek Lahoda absolvoval obor Fyzická geografie na Geografickém ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, kde se tři roky angažoval jako předseda Studentské komory Akademického senátu. Půl roku studoval na University of Oslo díky programu Erasmus.

O MARKU LAHODOVI ČTĚTE ZDE>>

V prvním desetiletí 21. století se Marek Lahoda začal zajímat o změny klimatu. Stál u zrodu projektu Fakta o klimatu. Má rozhled i v humanitních vědách. Řešení globálních i lokálních problémů dnešního světa jsou podle něj naprosto zásadní. Řídí se heslem: Mysli globálně, jednej lokálně.

Marek Lahoda vedl spolek Brno na kole

Profesí Marek Lahoda je analýza dat. Rok pracoval pro Česko v datech a poté čtyři roky na CzechGlobe (Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR). Postupně se mu daří čím dál tím víc věnovat své dlouhodobé největší vášni, kterou je doprava a urbanismus.

Od roku 2013 byl Marek Lahoda sedm let členem spolku Brno na kole, který nějakou dobu vedl. Zlomovým okamžikem byla kauza rušení cykloobousměrek, kterou se bohužel nepodařilo vyřešit rozumnou domluvou, takže musela skončit až u soudu.

Dospěl tak k závěru, že se v Brně nic reálně nezmění, dokud ve vedení města nebude politik, pro kterého kvalitní veřejný prostor, udržitelná doprava, ochrana životního prostředí a prosperující město budou skutečné priority. Marek Lahoda se rozhodl, že se tím politikem stane.

Lahoda se pustil do řešení dopravy

V komunálních volbách 2018 byl Marek Lahoda za Českou pirátskou stranu zvolen zastupitelem městské části Královo Pole. Od dubna 2021 začal za Piráty řešit dopravu v Brně, a to i z pozice člena představenstva městské společnosti Brněnské komunikace.

Do komunálních voleb 2022 Marka Lahodu vyslali Piráti jako jedničku své kandidátky a tudíž i adepta na primátora. Tento post obhájila Markéta Vaňková (ODS).

Ve volném čase Marek Lahoda tancuje, chodí po horách a poznává cizí země i tu vlastní. Na četných cestách zavítal do řady měst od Tokia po Dublin.

 

Další Politici

zobrazit profil Petr Gajdáček
Petr Gajdáček
zobrazit profil Hynek Hanza
Hynek Hanza
zobrazit profil Jana Bačíková
Jana Bačíková
zobrazit profil Fidel  Castro
Fidel Castro
zobrazit profil Sergej Šojgu
Sergej Šojgu
zobrazit profil Jan Jarolím
Jan Jarolím
zobrazit profil Radoslav Skála
Radoslav Skála
zobrazit profil Zdeněk Pištora
Zdeněk Pištora