Bernard Hill

Bernard Hill

Datum narození: 17. 12. 1944
Místo narození: Manchester, Velká Británie
Výška: 175 cm
Profese: herec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Bernard Hill se proslavil coby kapitán Edward J. Smith ve slavném velkofilmu Jamese Camerona Titanic, který roku 2023 oslavil 25. výročí od svého natočení.

Studoval Polytechnic School of Drama v Manchesteru. Bernard Hill hrál ve dvou ze tří nejúspěšnějších filmů všech dob: Titanic a Pán prstenů: Návrat krále.

Pro film Pán prstenů: Dvě věže, kde dostal roli Théodena, krále Rohanu, dělal Bernard Hill původně konkurz na Gandalfa. Nakonec tuto roli dostal Ian McKellen.

Kromě Titanicu a Pána prstenů Bernard Hill upoutal pozornost diváků mj. ve filmech Gándhí či Bounty. Ztvárnil Yossera Hughese v televizním dramatu Kluci z Blackstuffu. Za svůj výkon dostal cenu BAFTA. Za Pán prstenů byl nominován na Screen Actors Guild Awards.

Objevil se také v britských televizních pořadech včetně Shetlandu BBC, Broadchurch ITV a The Crown Netflix. Za svůj přínos zábavnímu průmyslu Bernard Hill získal např. čestný doktorát z Manchesterské univerzity.

V únoru 2023 byla do kin uvedena remasterovaná verze oscarového filmu Jamese Camerona Titanic ve 3D s vysokosnímkovou frekvencí pod názvem Titanic: 25. výročí.

Často účinkoval na divadelních prknech, mj. v inscenacích Royal Shakespeare Company. Kromě své herecké kariéry je Bernard Hill také hudebníkem. Hraje na kytaru a na mandolínu.

Manželka, herečka Marianne Hill, Bernardu Hillovi porodila syna Gabriela.

 

Další Herci

zobrazit profil Alex Borstein
Alex Borstein
zobrazit profil Jiří Mádl
Jiří Mádl
zobrazit profil Helen Mirren
Helen Mirren
zobrazit profil Marsell Bendig
Marsell Bendig
zobrazit profil Michelle Rodriguez
Michelle Rodriguez
zobrazit profil Norbert Lichý
Norbert Lichý
zobrazit profil Ryan Gosling
Ryan Gosling
zobrazit profil Milan Ondrík
Milan Ondrík