Kathy Bates

Kathy Bates

Datum narození: 28. 6. 1948
Místo narození:  Memphis, Tennessee, USA
Profese: herečka, režisérka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Kathy Bates, vlastním jménem Kathleen Doyle Bates, dostala v roce 1991 Oscara a Zlatý glóbus za ztvárnění hlaví role v thrilleru Misery nechce zemřít.

Vystudovala divadelní vědu na Southern Methodist University a poté se Kathy Bates přestěhovala do New Yorku, kde se věnovala herecké kariéře.

Debutovala v roce 1983 na Broadwayi ve hře Noc, matko, za kterou byla Kathy Bates nominována na cenu Tony. Nejvíce ji proslavily role ve filmech Misery nechce zemřít, Smažená zelená rajčata a Titanic.

Za roli Annie Wilkes ve filmu Misery z roku 1990 Kathy Bates získala Oscara a Zlatý glóbus. Na obě ocenění byla nominována i za jiné role. Za svou práci v televizi dostala dvě ceny Emmy a několik Screen Actors Guild Awards.

Objevila se v mnoha televizních seriálech, např. v American Horror Story, Six Feet Under a The Office. Kathy Bates režírovala mj. několik scén filmu Válka doma z roku 1997.

V únoru 2023 byla do kin uvedena remasterovaná verze oscarového filmu Jamese Camerona Titanic ve 3D s vysokosnímkovou frekvencí pod názvem Titanic: 25. výročí.

Kathy Bates zdolala rakovinu prsu a stala se propagátorkou osvěty a výzkumu rakoviny.

 

Další Herci

zobrazit profil Ondřej Kepka
Ondřej Kepka
zobrazit profil Will Poulter
Will Poulter
zobrazit profil Alena Antalová
Alena Antalová
zobrazit profil Dana Morávková
Dana Morávková
zobrazit profil Stella Zázvorková
Stella Zázvorková
zobrazit profil Saša Rašilov
Saša Rašilov
zobrazit profil František Skopal
František Skopal
zobrazit profil Lukáš Duy Anh Tran
Lukáš Duy Anh Tran