Pavel Zedníček

Datum narození: 1. 11. 1949
Přezdívka: Čmaňa
Místo narození: Hoštice-Heroltice
Profese: herec, bavič, moderátor, dabér
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Pavel Zedníček se po dlouholetém vztahu oženil s moderátorkou Hanou Kousalovou. Herečka Lucie Zedníčková je jeho adoptivní dcerou z prvního manželství.

Ve Zlíně Pavel Zedníček vystudoval Kožařskou průmyslovou školu. Obuví se však živit nechtěl, proto nastoupil na brněnskou JAMU, kde vystudoval herectví.

PAVEL ZEDNÍČEK A JÍDZA SMRTI

Na JAMU se Pavel Zedníček seznámil se svými budoucími kolegy a velmi dobrými kamarády Bolkem Polívkou, Karlem Heřmánkem a Miroslavem Donutilem.

Začínal v Huse na provázku

Už při studiu využil Pavel Zedníček příležitosti vystupovat v brněnském divadle Husa na provázku, ale po ukončení studia zamířil i s Karlem Heřmánkem do Činoherního klubu v Ústí nad Labem, kde odehráli čtyři sezóny, a poté oba a s nimi Jiří Bartoška využili nabídky angažmá v pražském Divadle Na zábradlí.

Trojice společně sehrála mnohá představení. Pavel Zedníček vytvořil nezapomenutelné postavy Hamleta či dona Juana. Po patnácti letech scénu opoustili a založili vlastní divadlo Bez zábradlí. Pavel Zedníček dále účinkoval na scénách Národního divadla, Divadla ABC, Divadla Globe či Divadla Kalich.

Zedníček exceloval v Sanitce či v Pitavalu

Koncem 70. let 20. století byl novou filmovou hvězdou a v 80. letech šel Pavel Zedníček z role do role. Hrál v žánrově různých rolích, ale nejvíce mu seděly ty komediální. Objevil se ale také např. jako saniťák v seriálu Sanitka, otec ve filmech Veselé Vánoce přejí chobotnice a Chobotnice z 2. patra a byl též jedním z kriminalistů v seriálu Malý pitaval z velkého města.

PAVEL ZEDNÍČEK A JEHO FALEŠNÝ BRATR

V 90. letech si zahrál jednoho přerostlého syna v seriálu Arabela se vrací. Poté ale jeho obsazování oslabilo a Pavel Zedníček roku 1992 přijal nabídku České televize moderovat zábavný soutěžní pořad Kufr, který na obrazovkách vydržel celých 12 let!

Namluvil večerníčky či Ela Bundu

V životě Pavla Zedníčka vždy hráli důležitou roli dětští diváci. Nejenže účinkoval v mnoha pohádkách, ale také namluvil řadu večerníčků, jako jsou Příhody kocoura Damiána či Příběhy včelích medvídků. Uplatnil se také v dabingu. Svůj hlas propůjčil Elu Bundovi v seriálu Ženatý se závazky nebo Franku Lambertovi v oblíbeném seriálu Krok za krokem.

O PAVLU ZEDNÍČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Pavel Zedníček má mnoho koníčků: rád cestuje, zajímá se o létání nebo hraje na klarinet.

Životní partnerkou Pavla Zedníčka se stala scénáristka Hana Kousalová, s níž se po třináctilém vztahu oženil. Předtím byl ženat s tanečnicí Taťánou Staudacherovou-Bártovou, jejíž dcera z předchozího vztahu nosí Zedníčkovo jméno. Herečka Lucie Zedníčková je jeho adoptivní dcerou.

 

Další Herci

zobrazit profil Jan Slovák
Jan Slovák
zobrazit profil Štěpánka Fingerhutová
Štěpánka Fingerhutová
zobrazit profil Clint Eastwood
Clint Eastwood
zobrazit profil Nela Boudová
Nela Boudová
zobrazit profil Pierce Brosnan
Pierce Brosnan
zobrazit profil Josef Polášek
Josef Polášek
zobrazit profil Malvína Pachlová
Malvína Pachlová
zobrazit profil Karolína Šafránková
Karolína Šafránková