Juraj Herz

Datum narození: 4. 9. 1934
Datum úmrtí: 8. 4. 2018
Místo narození: Kezmarok
Profese: režisér, scenárista, herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Režisér Juraj Herz, který mezinárodního uznání a slávy dobyl již roku 1968 svým Spalovačem mrtvol nominovaným na Oscara, se stal držitelem Křišťálového glóbu a Českého lva za umělecký přínos světové kinematografii.

Po válce, jejíž konec prožil v Ravensbrücku, což byl koncentrační tábor na severu Německa, Juraj Herz vystudoval fotografii, po které přešel na loutkařskou fakultu v Praze. Jako herec a režisér působil v divadle Semafor a na Barrandově. Zásadnější zkušenosti ale získal až při práci na filmu Obchod na korze.

JURAJ HERZ - JAK REFLEX A ČTENÁŘI ŘADILI FILMY

Samostatně Juraj Herz debutoval snímkem Sběrné surovosti (1965), natočeným podle předlohy Bohumila Hrabala. Právě různě vybičované surovosti, erotiku, horor, masochismus či schizofrenii vštěpoval i do svých filmů. Z komunistů tím udělal prachsprosté švadleny stříhající do koše jeden režimu nepohodlný záběr za druhým. Vsadil je také do rolí skladníků, když zamykali jeho filmy do pomyslných trezorů. Takový osud měl i Spalovač mrtvol (1968), který byl nominován na Oscara.

Juraj Herz, aby mohl dále točit, přesedlal na silně apolitická témata a pohádky. Zrežíroval např. drama Petrolejové lampy, horor Upír z Feratu, mysteriózní Morgianu či pohádku Deváté srdce. Dva roky před Sametovou revolucí utekl do Spolkové republiky Německo. Poté se ale vrátil zpět do vlasti.

O JURAJI HERZOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi jeho další slavné filmy patří mj. horor T.M.A. nebo film o poválečné situaci českých Němců Habermannův mlýn. Za svou kariéru Juraj Herz získal několik tuzemských i zahraničních ocenění. Za umělecký přínos světové kinematografii obdržel karlovarský Křišťálový glóbus a Českého lva.

Juraj Herz žil s herečkou Martinou Hudečkovou, která byla jeho třetí osudovou dámou. Slavný režisér byl dvakrát ženatý. Se svou druhou chotí, jíž byla Tereza Pokorná, se rozvedl po třiadvacetiletém manželství.

Režisér Juraj Herz zemřel 8. dubna 2018. Bylo mu 83 let. 

 

Články o celebritě

Martina Hudečková v seriálu ZOO narazila na lumpa: Skončila v poutech! Martina Hudečková v seriálu ZOO narazila na lumpa: Skončila v poutech! Dva roky si jen tak posedává v infocentru a najednou únos! Martina Hudečková (59) se konečně v seriá... číst článek
Zemřel scenárista Václav Šašek (†89): Podílel se na Koljovi i na Vesničce Zemřel scenárista Václav Šašek (†89): Podílel se na Koljovi i na Vesničce Ve věku 89 let ve čtvrtek v Praze zemřel scenárista a dramaturg Václav Šašek. Podílel se na filmech ... číst článek
Zemřela herečka Jana Šulcová (†76)! Hvězdu S tebou mě baví svět oplakávají kolegové Zemřela herečka Jana Šulcová (†76)! Hvězdu S tebou mě baví svět oplakávají kolegové Jana Šulcová, hvězda legendární komedie S tebou mě baví svět a seriálů Byl jednou jeden dům nebo My ... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Viktor Tauš
Viktor Tauš
zobrazit profil Petr Jarchovský
Petr Jarchovský
zobrazit profil Jitka Rudolfová
Jitka Rudolfová
zobrazit profil Julius Ševčík
Julius Ševčík
zobrazit profil Radim Špaček
Radim Špaček
zobrazit profil Václav Vorlíček
Václav Vorlíček
zobrazit profil Michal Hogenauer
Michal Hogenauer