Jana Plodková

Datum narození: 5. 8. 1981
Místo narození: Jičín
Profese: herečka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jana Plodková zazářila hned v první velké roli, kterou dostala: za ztvárnění Židovky Hany ve válečném snímku Protektor obdržela Českého lva. Na další byla nominována.

Když se jméno Jana Plodková objeví v médiích, píše se o ní, že je to éterická bytost. Herečka, která se na svoji profesi připravovala na brněnské JAMU, se hraní věnovala od malička. Bavil ji také zpěv a tanec.

Jana Poldková začínala v divadle Polárka

Svoji profesní kariéru Jana Plodková nastartovala v brněnském divadle Polárka, pak se objevila na prknech pražské Fidlovačky, ale vrátila se do moravské metropole - do HaDivadla (za účinkování ve hře Renata Kalenská získala nominaci na cenu Sazky v kategorii Nejlepší herec).

Divákům je Jana Plodková známa z řady seriálů. Jmenujme např. Škoda lásky, Zázraky života, Já, Mattoni, Neviditelní, Černé vdovy, Třídní schůzka nebo Osada. 

Plodková si zahrála i v dánském filmu

Pokud jde o filmové role, objevila se Jana Plodková před kamerou poprvé ve dvaceti letech ve snímku Příběh vánoční. Její první velkou rolí byla Židovka Hana ve válečném snímku Protektor (2009), za niž získala Českého lva.

Z dalších jejích snímků zmiňme Touhu motýla, Čtyři slunce, Vetřelce a lovce: Zrozen bez porodu či Vratné lahve, kde ztvárnila tajuplnou dívku, jíž se říkalo Čárkovaná (režisér Jan Svěrák Janu Plodkovou do role obsadil poté, co si ji paradoxně všiml v dánském dramatu Prag).

Jana Plodkové a páté želízko v ohni

Na Českého lva byla Jana Plodková nominována za ztvárnění vedlejší postavy v komedii Polski film (2012) a v kategorii Hlavní herečka za své výkony v dramatu  Rozkoš (2013), v psychologické tragikomedii Ztraceni v Mnichově (2015), v romantickém snímku Bábovky (2020) a v krimi dramatu Němá tajemství (2023).

O JANĚ PLODKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Kromě hraní, zpěvu a tance se Jana Plodková věnuje tenisu a ráda hraje na kytaru.

Dlouholetým partnerem Jany Plodkové se stal podnikatel Filip Žilka.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Máša  Málková
Máša Málková
zobrazit profil Leona Skleničková
Leona Skleničková
zobrazit profil Teresa Branna
Teresa Branna
zobrazit profil Helena Kružíková
Helena Kružíková
zobrazit profil Barbora Munzarová
Barbora Munzarová
zobrazit profil Khan Bonfils
Khan Bonfils
zobrazit profil Klára Cibulková
Klára Cibulková