Tomáš Valík

Datum narození: 22. 12. 1964
Datum úmrtí: 8. 10. 2016
Místo narození: Opava
Profese: herec, učitel tance

Související celebrity

Životopis

Tomáš Valík se proslavil v pohádkách. Zazářil také v komediích nebo v seriálu Ulice, v němž ztvárnil postavu Richarda Zajíčka.

Absolvent obchodní akademie a Divadelní akademie múzických umění Tomáš Valík byl také učitelem tance. Hostoval v divadlech v Karlových Varech, Liberci i v Praze, např. v Divadle U Hasičů, v Divadle pod Palmovkou, v A-studiu Rubín či ve Viole.

TOMÁŠ VALÍK MĚL SPORY S KOLEGYNÍ Z ULICE

Tomáš Valík chtěl chaloupku se zvířaty

Některé své kolegy Tomáš Valík kdysi překvapil tím, že náhle přerušil svou slibně se rozvíjející hereckou kariéru, sebral se a odjel do Kanady, kde se procházel po Skalistých horách. Údajně měl velmi blízko k přírodě; jeho snem byla chaloupka se zvířectvem.

Před filmovou kamerou Tomáš Valík poprvé stanul při natáčení komedie Petra Tučka Copak je to za vojáka... (1987). Hned rok nato se objevil v dramatu Dušana Kleina Dobří holubi se vracejí a v komedii Čekání na Patrika, kam si jej opět vybral režisér Petr Tuček. A od té doby šel z role do role.

Hlavní role Valík dostal v pohádkách

Hlavní postavu Tomáš Valík ztvárnil např. v koprodukční pohádce Ludvíka Ráži O Janovi a jeho podivuhodném příteli (1989). Do své pohádkové fantasy Princezna Fantaghiro (1991) si ho vybral italký režisér Lamberto Bava a v pokračování Princezna Fantaghiro 2 (1991) mu svěřil jednu z hlavních rolí.

Kromě Ulice TV Nova, kde vytvořil postavu Richarda Zajíčka, hrál Tomáš Valík v řadě seriálů (např. Rodinná pouta, Pojišťovna štěstí, Četnické humoresky, Kriminálka Anděl) a televizních filmů (mj. Smrt v kruhu, Nezvěstný, I ve smrti sami, Všichni musí zemřít, Černá karta).

Valík vyrůstal v psychiatrické léčebně

Na filmovém plátně se Tomáš Valík objevil třeba ve válečném dramatu Krev zmizelého (2005) s Vilmou Cibulkovou v hlavní roli či v americkém dramatu Dítě číslo 44 (2015). Díky své jazykové vybavenosti dostal příležitost i v dalších zahraničních snímcích. Poslední film, který natáčel, bylo drama Touha motýla.

O TOMÁŠI VALÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

Opavský rodák Tomáš Valík měl pět sourozenců. Vyrůstal v atypickém prostředí psychiatrické léčebny v Opavě, kde pracovali oba jeho rodiče. Měl již dospělou dceru, ale ženatý nebyl.

Tomáš Valík zemřel ve svých 51 letech v nemocnici Na Bulovce, kde byl krátce hospitalizován. Poslední chvíle s ním v nemocnici strávila herečka Šárka Ullrichová, jejíž byl zpřízněnou duší.

 

Články o celebritě

Poslední vzkaz Tomáše Valíka (†51) před smrtí: K čemu se tak upínal? Poslední vzkaz Tomáše Valíka (†51) před smrtí: K čemu se tak upínal? Herec Tomáš Valík (†51) o víkendu zemřel. Bojoval s těžkou nemocí, o které nechtěl hovořit, a úzkost... číst článek
Smrt herce Tomáše Valíka (†51): Tajná zádušní mše, na které se lidé smáli! Smrt herce Tomáše Valíka (†51): Tajná zádušní mše, na které se lidé smáli! Ve vší tichosti se v pondělí odehrála mše za zemřelého herce Tomáše Valíka (†51), který skonal minul... číst článek
Zesnulý pekař z Ulice Valík (†51): Před smrtí poslal přátelům 30 vteřin dusivé tmy! Zesnulý pekař z Ulice Valík (†51): Před smrtí poslal přátelům 30 vteřin dusivé tmy! Když člověk leží v nemocnici a ví, že se pomalu ale jistě blíží jeho konec, na mysl mu přijdou různé... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Marek Salvet herec
Marek Salvet herec
zobrazit profil Martin Huba
Martin Huba
zobrazit profil Martin Preiss
Martin Preiss
zobrazit profil Jan Kolařík
Jan Kolařík
zobrazit profil Ondřej Rychlý
Ondřej Rychlý
zobrazit profil Anna Fialová
Anna Fialová
zobrazit profil Petra Polnišová
Petra Polnišová
zobrazit profil Anson Mount
Anson Mount