Rowan Atkinson

Datum narození: 6. 1. 1955
Místo narození: Consett, England
Výška: 181 cm
Profese: herec

Související celebrity

Životopis

Rowan Atkinson se nejvíce proslavil jako Mr. Bean. Miniseriál se vysílala ve 245 zemích světa. Za své schopnosti komika herec dostal řád od královny Alžběty II.

Zajímavé je, že tenhle britský a řekněme i světový komik, komikem nikdy být netoužil. I přes své zjevné nadání chtěl mít Rowan Atkinson solidní práci, stálý plat a jistotu.

ROWAN ATKINSON - SKONČIL S MR. BEANEM?

Po studiích fyziky a matematiky na Oxfordu začal Rowan Atkinson psát krátké komediální scénáře pro oxfordské divadlo. Časem se uplatnil jako divadelní komik a už jen krůček vedl k tomu, že v roce 1979 vstoupil na filmové plátno.

Atkinson exceloval již v Černé zmiji

Seriálem Nezprávy v devět Rowan Atkinson započal svou televizní kariéru. Obrovským úspěchem se stala komediální série Černá zmije. Ve skutečně velkém filmu si zahrál poprvé v roce 1983, a to rovnou v bondovce. V Nikdy neříkej nikdy stanul po boku Seana Conneryho a Kim Basinger.

Přes jeho role ve filmech Láska nebeská, Čtyři svatby a jeden pohřeb, Žhavé výstřely II  či Johnny English, kde si zahrál s nespočtem hvězd (Hugh Grant, John Malkovich, Colin Firth, Keira Knightley), se Rowan Atkinson divákům vryl do paměti jako legrační postava s poněkud výstředním chováním. Nesmazatelný a legendární Mr. Bean - nemotorný podivín v hnědém saku.

Kdo propůjčil hlas Mr. Beanovi?

Miniseriál Mr. Bean, který se vysílal ve 245 zemích, ho zkátka a dobře proslavil nejvíce: jak Rowana Atkinsona, tak mini cooper a plyšového medvídka Teddyho. I když komikův slovní projev je na filmovém plátně skrovný, dabovalo jej hned několik českých herců - nejčastěji Jiří Prager, ale také Jiří Lábus, Petr Rychlý, Karel Heřmánek a Miroslav Saic.

Herec Rowan Atkinson obdržel od britské královny Alžběty II. řád, který mu panovnice udělila za jeho kariéru a schopnosti komika.

O ROWANU ATKINSONOVI ČTĚTE ZDE>>

Svůj osobní život si Rowan Atkinson přísně střeží. V letech 1990 až 2015 byla jeho manželkou Sunetra Sastry, s nímž měl syna Benjamina (narozen 1993) a dceru Lily (1995), která je též herečka.

Ještě v době manželství se Rowan Atkinson na divadelních prknech potkal s herečkou a komičkou Louisu Ford, která se stala jeho partnerkou. V roce 2017 se páru narodila dcera Isla.

Komik je milovník rychlých vozů

Asi málokdo by řekl, že v civilním projevu strohý a uhlazený Rowan Atkinson má zálibu v silných automobilech. V roce 2011 jen o vlásek unikl smrti, když boural ve svém McLarenu F1. 

 

Další Herci

zobrazit profil Marek Salvet herec
Marek Salvet herec
zobrazit profil Lukáš Příkazký
Lukáš Příkazký
zobrazit profil Ľubomír Roman
Ľubomír Roman
zobrazit profil Marek Holý
Marek Holý
zobrazit profil Berenika Kohoutová
Berenika Kohoutová
zobrazit profil Carmen Electra
Carmen Electra
zobrazit profil Uma Thurman
Uma Thurman
zobrazit profil Karolína Šafránková
Karolína Šafránková