Jana Mračková Vildumetzová

Datum narození: 8. 5. 1973
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: politička hnutí ANO 2011, 4. hejtmanka Karlovarského kraje
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Politička hnutí ANO 2011 Jana Mračková Vildumetzová, v letech 2016 až 2019 karlovarská hejtmanka, v parlamentních volbách 2021 obhájila poslanecký mandát.

Vystudovala Vysokou školu pedagogickou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Pět let Jana Vildumetzová učila na základní škole; o rok déle se byla ředitelkou Domu dětí a mládeže a Městského kulturního střediska.

JANA VILDUMETZOVÁ - PAS A OBČANKA SKORO HNED 

Vildumetzová s politikou začala v ODS

Podobně jako Jaroslava Pokorná Jermanová Jana Vildumetzová svou politickou kariéru začínala v barvách ODS.

Za stranu modrého ptáka byla v roce 2002 Jana Vildumetzová zvolena zastupitelkou Horního Slavkova na Karlovarsku. O čtyři roky později se stala tamní starostkou (byla jí do roku 2013) a posléze i krajskou zastupitelskou. Ještě na podzim 2014 kandidovala do karlovarského zastupitelstva za ODS.

O měsíc a půl později Jana Vildumetzová za hnutí ANO 2011 nastoupila na ministerstvo vnitra, a to do funkce náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy. Stala se následnicí právě zvolené pražské primátorky Adriany Krnáčové, členky hnutí Andreje Babiše.

Do krajských voleb 2016 Jana Vildumetzová šla jako královéhradecká jednička, tady kandidátka na post hejtmanky, jíž se stala. Koncem roku 2019 na funkci kvůli těhotenství rezignovala. Setrvala v dolní komoře, kam byla zvolena roku 2017.

Post hejtmanky jí v roce 2020 unikl

Do krajských voleb 2020 hnutí ANO 2011 Janu Mračkovou Vildumetzovou vyslalo jako dvojku karlovarské kandidátky, ale preferenční hlasy jí opět vynesly na první místo. Post hejtmanka získal Petr Kulhánek, lídr Karlovarské občanské alternativy (KOA).

Do parlamentních voleb 2021 Jana Mračková Vildumetzová vkročila jako lídryně karlovarské kandidátky a poslanecký mandát obhájila. K 30. září 2022 rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny. Oznámila to 8. září na tiskové konferenci.

O JANĚ MRAČKOVÉ VILDUMETZOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Mračková Vildumetzová má dva syny. V srpnu 2018 se provdala za Jana Mračka z ODS.

 

 

 

 

 

Články o celebritě

Emotivní slova matky zastřelené Elišky: „Zrůdě nezabránili!“ Rakušan s policisty hájili zásah na FF UK Emotivní slova matky zastřelené Elišky: „Zrůdě nezabránili!“ Rakušan s policisty hájili zásah na FF UK Výtky k operačnímu řízení zásahu, dotazy na postup policistů či názory pachatele zazněly na dnešním ... číst článek
Kdo jsou lídři ANO pro krajské volby 2024? Mračková Vildumetzová, bývalý hokejový brankář i poslanci Kdo jsou lídři ANO pro krajské volby 2024? Mračková Vildumetzová, bývalý hokejový brankář i poslanci Celorepublikový výbor hnutí ANO schválil kandidátky pro krajské volby 2024, které se uskuteční 20. a... číst článek
Krajské volby 2024: Vše, co potřebujete vědět o výběru vašich zástupců v čele kraje Krajské volby 2024: Vše, co potřebujete vědět o výběru vašich zástupců v čele kraje V září 2024 si budeme volit nové krajské zastupitele. Termín voleb je již jasně dán - konkrétně jde ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Donald Trump
Donald Trump
zobrazit profil Karel Krejza
Karel Krejza
zobrazit profil Jiří Payne
Jiří Payne
zobrazit profil Jaroslav  Dvořák
Jaroslav Dvořák
zobrazit profil Cyril Svoboda
Cyril Svoboda