Petr Kazda

Petr Kazda

Datum narození: 14. 4. 1978
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Petr Kazda společně s kolegou Tomášem Weinrebem zabodovali svým dramatem Já, Olga Hepnarová. Film získal čtyři Ceny filmové kritiky a devět nominací na Českého lva 2016.

Po Vyšší odborné škole filmové v Písku Petr Kazda absolvoval obor scenáristika a dramaturgie na pražské FAMU. Je autorem několika amatérských snímků. Jako spoluscenárista a asistent režie se podílel na celovečerní komedii Juraje Šajmoviče Tady hlídám já (2012), v němž hráli Lukáš Vaculík, Jitka Ježková, Vladimír Javorský, Veronika Divišová, Simona Stašová, Pavel Nový či Iva Pazderková, jejímiž hlavními hrdiny jsou hyperaktivní dívenka a její čtyřnohý přítel.

PETR KAZDA - CESLOSVĚTOVÝ ÚSPĚCH S OBĚŠENOU

Psychologické životopisné drama Já, Olga Hepnarová (2016), příběh mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí, je celovečerním režijním debutem Petra Kazdy, k němuž s kolegou Tomášem Weinrebou napsal scénář. Koprodukční snímek, ve kterém ústřední postavu ztvárnila polská star Michalina Olszańska, dále hráli Marika Šoposká, Klára Melíšková, Petra Nesvačilová, Jan Novotný, Roman Zach, Ondřej Malý či Martin Pechlát.

Film získal devět nominací na Českého lva 2016, a to Petr Kazda s Tomášem Weinrebem ve třech kategoriích: Nejlepší film, Nejlepší režie a Nejlepší scénář. Nominovány byly též Michalina Olszańska za hlavní a Klára Melíšková za roli vedlejší. Drama Já, Olga Hepnarová bodovalo na Cenách české filmové kritiky, které dostalo čtyři: za režii, audiovizuální počin, herečku v hlavní roli a jako bonus Cenu innogy pro objev roku.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Adrian Stojkov
Adrian Stojkov
zobrazit profil Juraj Nvota
Juraj Nvota
zobrazit profil Ján Novák
Ján Novák
zobrazit profil Danny Moder
Danny Moder
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Matěj Chlupáček
Matěj Chlupáček
zobrazit profil Don Cheadle
Don Cheadle
zobrazit profil Kristína Herczegová
Kristína Herczegová