Mikuláš Bek

Datum narození: 22. 4. 1964
Místo narození: Šternberk
Profese: muzikolog, senátor, 33. rektor Masarykovy univerzity v Brně
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Muzikolog Mikuláš Bek byl v roce 2018 zvolen senátorem za obvod č. 59 - Brno-město. Od prosince 2021 vedl ministerstvo pro evropské záležitosti. V květnu 2023 se stal šéfem resortu školství.

Vystudoval hudební vědu Filozofické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, kde získal docenturu. Kariéru Mikuláš Bek začínal na katedře hudební vědy. Posléze působil mj. na katedře muzikologie v Olomouci nebo v brněnském Ústavu hudební vědy, který v letech 1999 až 2004 vedl.

MIKULÁŠ BEK URAZIL HLAVU STÁTU?

Mikuláš Bek vystřídal Petra Fialu

V září 2004 se Mikuláš Bek stal prorektorem Masarykovy univerzity. S účinností od 1. září 2011 byl tehdejším prezidentem Václavem Klausem jmenován jejím rektorem. Na tomto postu vystřídal Petra Fialu (ODS).

V červenci 2015 byl Mikuláš Bek jmenován znovu, a to Milošem Zemanem. Ve funkci setrval do konce srpna 2019.

Bek odmítl křeslo v Babišově vládě

Koncem ledna 2018 Mikuláš Bek, který odmítl nabídku Andreje Babiše stát se v jeho vládě ministrem kultury, oznámil svou kandidaturu do Senátu v obvodu č. 59 - Brno-město, a to za podpory hnutí STAN, k němuž se přidala ODS, TOP 09 a také Zelení. Křeslo v horní komoře získal v druhém kole, když porazil nestraníka za hnutí ANO 2011 Jaromíra Ostrého.

Po parlamentních volbách 2021 se Mikuláš Bek stal adeptem na post ministra pro evropské záležitosti v kabinetu Petra Fialy. Jmenován byl 17. prosince téhož roku. V květnu 2023 tento resort vyměnil za ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

O MIKULÁŠI BEKOVI ČTĚTE ZDE>>

Mikuláš Bek je ženatý. Jeho otcem byl známý hudební vědec Josef Bek.

 

Články o celebritě

Pavel apeluje na vládu: Bez veřejné vysoké školy nelze vyřešit problémy Karlovarského kraje Pavel apeluje na vládu: Bez veřejné vysoké školy nelze vyřešit problémy Karlovarského kraje Vláda musí vyjádřit vůli zřídit v Karlovarském kraji veřejnou vysokou školu, protože bez ní nelze pr... číst článek
Kalousek se omlouvá za Pekarovou, chtěla konec Beka. Rakušan: Symptom složité situace v TOP 09 Kalousek se omlouvá za Pekarovou, chtěla konec Beka. Rakušan: Symptom složité situace v TOP 09 Vládní koaliční vody se evidentně rozhodla ještě více rozvířit šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekar... číst článek
Rošády ve Fialově vládě: Jsou po Langšádlové v ohrožení další „neviditelní“ ministři? Rošády ve Fialově vládě: Jsou po Langšádlové v ohrožení další „neviditelní“ ministři? Konec Heleny Langšádlové (TOP 09) na pozici ministryně pro vědu, výzkum a inovace je již osmou změno... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Otto Chaloupka
Otto Chaloupka
zobrazit profil Daniel Holzer
Daniel Holzer
zobrazit profil Jiří Havlát
Jiří Havlát
zobrazit profil Filip Kratochvíl
Filip Kratochvíl
zobrazit profil Jan Šťastný
Jan Šťastný
zobrazit profil Pavla Golasowská
Pavla Golasowská
zobrazit profil Tereza Klepiš
Tereza Klepiš
zobrazit profil Anet Antošová
Anet Antošová