Stanislav Fišer

Datum narození: 14. 12. 1931
Datum úmrtí: 11. 6. 2022
Místo narození: Hořice v Podkrkonoší
Profese: herec, dabér
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Herec Stanislav Fišer před kamerou ztvárnil na dvě stovky převážně menších rolí. Prosadil se též na divadelních prknech a jako znamenitý dabér. Hlas propůjčil Vinnetouovi.

Stanislav Fišer začínal jako ochotník. Po 2. světové válce hrál v Divadle pro mládež, poté vystřídal angažmá v Divadle na Vinohradech, v Divadle Jiřího Wolkera a v Divadle E. F. Buriana, kde účinkoval do roku 2004, kdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu.

STANISLAVA FIŠERA VE VARECH POHŘBILI ZAŽIVA

Stanislav Fišer přišel o hlasivky

Po chirurgickém zákroku Stanislav Fišer, který ztvárnil na dvě stovky převážně menších rolí ve filmech, seriálech, televizních inscenacích a pohádkách, přišel o hlasivky a stáhl se do ústraní. Bez speciálního přístroje nemohl mluvit.

Poprvé se Stanislav Fišcher před kameru postavil ještě jako kluk, a to v psychologickém dramatu Až se vrátíš… (1947). Poté ztvárnil řadu chlapeckých postav. Větší role se dočkal ve válečném snímku Ztracenci (1956), natočeném podle povídky Aloise Jiráska.

Fišer namluvil i Clouseau

Zlodějíčka Roberta si Stanislav Fišer zahrál v Hříšných lidech města pražského, faráře v Slavných historkách zbojnických, šafáře v Cirkusu Humberto, novináře v Dobrodružství kriminalistiky, harmonikáře v Hříšných lidech města brněnského nebo rybáře v Ztracené bráně.

O STANISLAVU FIŠEROVI ČTĚTE ZDE>>

Stanislav Fišer byl znamenitý dabér. Svůj hlas propůjčil třeba Pierru Briceovi, představiteli Vinnetoua, nebo Peteru Sellersovi coby inspektoru Clouseauovi z filmové série Růžový panter. Roku 1999 obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Herec a dabér Stanislav Fišer zemřel 11. června 2022. Bylo mu 90 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Václav Knop
Václav Knop
zobrazit profil Keanu Reeves
Keanu Reeves
zobrazit profil Miroslav Saic
Miroslav Saic
zobrazit profil Bořivoj Navrátil
Bořivoj Navrátil
zobrazit profil Alena Mudrová
Alena Mudrová
zobrazit profil Jana Holcová
Jana Holcová
zobrazit profil Ilja Prachař
Ilja Prachař
zobrazit profil Šimon Bilina
Šimon Bilina