Slávek Horák

Slávek Horák

Datum narození: 12. 1. 1975
Místo narození: Zlín
Profese: režisér, scenárista, dramaturg

Související celebrity

Životopis

Slávek Horák se stal světově uznávanou hvězdou v oblasti reklamy. Úspěch měl i jeho debutový celovečerní film Domácí péče, podobně jako drama Havel.

Po gymnáziu Slávek Horák absolvoval Filmovou školu Zlín a poté studoval režii, scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Tu však nedokončil kvůli vytížení při natáčení reklamních spotů.

SLÁVEK HORÁK - ROZHOVOR PRO DENÍK E15

Slávek Horák se podílel na Koljovi

Točil např. celosvětovou kampaň pro Lexus, reklamu pro Českou spořitelnu, natáčel pro Korejce, Rusy nebo Japonce, a to v Austrálii, v Africe či v Americe. Slávek Horák obdržel řadu ocenění na českých i mezinárodních reklamních festivalech.

Coby druhý asistent režie se Slávek Horák podílel na oscarovém filmu Jana a Zdeňka Svěrákových Kolja (1996), ověnčeném řadou dalších cen, jako jsou mj. České lvy nebo Zlatý glóbus coby Nejlepší zahraniční film.

Krátké filmy Two Little Wings (2004) a Déjà vu (2005), které Slávek Horák vytvořil pro mezinárodní projekt Straight8, byly vybrány z více než stovky prací mezi nejlepších šest a promítány na festivalu v Cannes.

Horákův film byl nominován na Oscara

Jako režisér, scenárista a producent celovečerního snímku Slávek Horák debutoval psychologickou tragikomedií Domácí péče (2015) s Alenou Mihulovou a Bolkem Polívkou v hlavních rolích.

Snímek získal devět nominací na Českého lva (pro Slávka Horáka za režii, scénář a v kategorii Nejlepší film) a pět na Cenu české filmové kritiky. U obou porot nakonec ale zabodovala jen Alena Mihulová. Film získal dva Křišťálové glóby a nominaci na Oscara.

Horákův Havel dostal nejvíc peněz

Rada Státního fondu kinematografie koncem roku 2018 podpořila osm chystaných hraných filmů celkem 64 miliony korun. Nejvyšší hodnocení i částku dostal životopisný snímek Slávka Horáka Havel (2020), a to 14,5 milionu korun. Drama získalo 14 nominací na Českého lva.

O SLÁVKU HORÁKOVI ČTĚTE ZDE>>

Slávek Horák chodil s modní návrhářkou Vandou Jandou. Rozešli se v roce 2021.

 

Články o celebritě

Extravagantní návrhářka Vanda Janda: Rozchod s režisérem filmu Havel! Co se stalo? Extravagantní návrhářka Vanda Janda: Rozchod s režisérem filmu Havel! Co se stalo? Víc jak tři roky tvořili pár, ale jejich cesty nabraly jiný směr. Módní návrhářka Vanda Janda (24) a... číst článek
Extravagantní návrhářka Vanda Janda: Rozchod s režisérem filmu Havel! Co se stalo? Extravagantní návrhářka Vanda Janda: Rozchod s režisérem filmu Havel! Co se stalo? Víc jak tři roky tvořili pár, ale jejich cesty nabraly jiný směr. Módní návrhářka Vanda Janda (24) a... číst článek
ONLINE: Český lev covidu navzdory! Schneiderová odhalila úplně všechno! ONLINE: Český lev covidu navzdory! Schneiderová odhalila úplně všechno! Český lev se letos kvůli covidu odehrával v úplně jiných kulisách, než jsou všichni zvyklí. Bez opul... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Marek Leščák
Marek Leščák
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Peter Krištúfek
Peter Krištúfek
zobrazit profil Robert Redford
Robert Redford
zobrazit profil Vítek Pokorný
Vítek Pokorný
zobrazit profil Adam Sedlák
Adam Sedlák
zobrazit profil Oliver Stone
Oliver Stone