Hynek Bočan

Datum narození: 29. 4. 1938
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Hynek Bočan jako režisér stojí za slavným seriálem Zdivočelá země nebo za kultovní pohádkou S čerty nejsou žerty. Je zároveň schopným scénáristou.

Po absolutoriu na pražské FAMU Hynek Bočan začal počátkem 70. let 20. století spolupracovat coby asistent režie v Barrandovských ateliérech, a to mj. s Jindřichem Polákem, Karlem Kachyňou a Jiřím Weissem.

HYNEK BOČAN - PIKNIK V HVĚZDNÉM OBSAZENÍ

Svůj první celovečerní snímek Hynek Bočan samostatně natočil roku 1965. Šlo o film Nikdo se nebude smát, natočený podle anekdotické předlohy Milana Kundery. Do hlavní role plachého kunsthistorika režisér obsadil Jana Kačera.

Seriály Hynka Bočana zná každý

Mezi nejznámější seriály Hynka Bočana jednoznačně patří Záhada hlavolamu, Přítelkyně z domu smutku, Zdivočelá země, O zvířatech a lidech a Nemocnice na kraji města po dvaceti letech.

Z vydařených televizních inscenací Hynka Bočana jmenujme třeba krimi Zvláštní případ, komedie Dívky světových parametrů a Šéfe, jdeme na to! nebo pohádku Láska rohatá.

Mezi nejúspěšnější celovečerní filmy Hynka Bočana se jednoznačně řadí komedie Soukromá vichřice, historický snímek Čest a sláva, drama Plavení hříbat a zejména dnes již kultovní výpravná pohádka S čerty nejsou žerty, natočená podle knihy Boženy Němcové (konkrétně pohádky Čertův švagr).

Hynek Bočan byl spoluautorem knihy Moje cesta Zdivočelou zemí aneb S čerty nebyly žerty (2012). Rok nato získal Cenu Josefa Škvoreckého za své čtyři řady Zdivočelé země.

O HYNKU BOČANOVI ČTĚTE ZDE>>

 

Články o celebritě

13. komnata režiséra pohádky S čerty nejsou žerty Hynka Bočana: Komunisti ho zakázali, ze stresu přišel o hlas! 13. komnata režiséra pohádky S čerty nejsou žerty Hynka Bočana: Komunisti ho zakázali, ze stresu přišel o hlas! Jen pár let poté, co absolvoval pražské FAMU a začal natáčet úspěšné filmy, se stal trnem v oku tehd... číst článek
Hynek Bočan otevřel svou 13. komnatu: Filmy v trezoru a vážná nemoc Hynek Bočan otevřel svou 13. komnatu: Filmy v trezoru a vážná nemoc Chybělo málo a nevznikl by ani seriál Zdivočelá země, ani dodnes oblíbená Svatební cesta do Jiljí. R... číst článek
Režisér Hynek Bočan (85) točí 13. komnatu: Vytáhl Kolářovou! Režisér Hynek Bočan (85) točí 13. komnatu: Vytáhl Kolářovou! Právě díky němu pronikla Daniela Kolářová (75) na filmové plátno. V roce 1967 jí totiž režisér Hynek... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Petr Kracík
Petr Kracík
zobrazit profil Jan Prušinovský
Jan Prušinovský
zobrazit profil Adrian Stojkov
Adrian Stojkov
zobrazit profil Petr Jarchovský
Petr Jarchovský
zobrazit profil Oliver Stone
Oliver Stone