Karel Svoboda

Datum narození: 19. 12. 1938
Datum úmrtí: 28. 1. 2007
Místo narození: Praha
Profese: hudební skladatel, producent
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Karel Svoboda vytvořil nesmrtelné hity, jako jsou Lady Karneval, Stín katedrál nebo Čau lásko. Jeho Včelka Mája obletěla svět. Začátkem roku 2007 spáchal sebevraždu.

Během studia stomatologie na Karlově univerzitě Karel Svoboda vystupoval s Dixielandem mediků. Školu nakonec nedokončil a začal se plně věnovat hudbě.

KAREL SVOBODA PŘED SMRTÍ VOLAL SOS

Svoboda se zapsal do historie filmu

V roce 1963 Karel Svoboda založil kapelu Mefisto, která získala stále angažmá v pražském divadle Rokoko. Později začal skládat hudbu pro Zlaté děti 60. let: 20. století: Václava Neckáře, Martu Kubišovou a Helenu Vondráčkovou. V repertoáru Karla Gotta přistálo víc jak osm desítek jeho písní.

Hudebník Karel Svoboda spolupracoval mj. také s Hanou Zagorovou nebo Danielem HůlkouKromě Draculy napsal muzikály Monte Cristo a Golem.

Tóny Karla Svobody zdobí také pohádku Jak se budí princezny, komedii Což takhle dát si špenát nebo seriál Rodinná pouta. Píseň Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? z pohádky Tři oříšky pro Popelku byla vyhlášena druhou nejúspěšnější filmovou melodií historie českého filmu. Včelka Mája vyšla na deskách v Japonsku, Jižní Americe i v Austrálii.

Karel Svoboda dostal několik cen

Za své dílo získal Karel Svoboda několik cen. Jednou z nich je i lesklá diamantová deska za více než deset milionů prodaných zvukových kopií.

O KARLU SVOBODOVI ČTĚTE ZDE>>

Jeho první žena Hana Svobodová zemřela v roce 1993 na rakovinu. Měl s ní dceru Janu a syna Petra. O dva roky později se za něj provdala Vendula Svobodová. Jejich dcera Klára zemřela ve čtyřech letech na leukémii, syn Jakub se narodil v roce 2005. O dva roky později Karel Svoboda spáchal sebevraždu.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Zdeněk Vokatý
Zdeněk Vokatý
zobrazit profil František Černý
František Černý
zobrazit profil Láska (Václav Vaňura)
Láska (Václav Vaňura)
zobrazit profil Beata Hlavenková
Beata Hlavenková
zobrazit profil Marcel Zmožek
Marcel Zmožek
zobrazit profil Martin Rausch
Martin Rausch
zobrazit profil Petr Wajsar
Petr Wajsar