Anis Amri

Datum narození: 22. 12. 1992
Datum úmrtí: 23. 12. 2016
Místo narození: Oueslatia, Tunisko
Profese: terorista

Související celebrity

Životopis

Anis Amri byl islamistický radikál a hlavní podezřelý z teroristického útoku v Berlíně, kde kamionem zabil 12 návštěvníků vánočních trhů včetně jedné Češky.

Anis Amri byl islamistický radikál, přívrženec Islámského státu (ISIS) a podle nashromážděných důkazů i strůjce teroristického útoku na vánoční trhy v německém Berlíně. Dne 19. prosince se Amri zmocnil polského kamionu, se kterým najel do davu lidí a 12 z nich zabil. Z místa následně utekl.

Německá policie nejprve zadržela pákistánského uprchlíka Naveda B. Podezření z teroristického činu se však neprokázalo a přistěhovalce policisté propustili. V kamionu vyšetřovatelé našli doklady, otisky prstů i další důkazy, které svědčily o tom, že vrah je stále na útěku. Amri následně přes Francii utekl do Itálie, kde ho ve městě Sesto San Giovanni poblíž Milána zastřelila italská policie.

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE

Anis Amri uprchl z Tuniska do Itálie už v sedmnácti letech a žil tam čtyři roky, poté přesídlil do Německa. Používal osm identit a podle médií byl napojen na salafisty na západě Německa. Amriho několik měsíců sledovaly německé úřady, protože se domnívaly, že si chce opatřit automatické zbraně, s nimiž by třeba časem mohl spáchat útok. Na internetu také zjišťoval, jak vyrobit bombu. Britský deník Daily Mail také objevil video, kde se Amri nabízí jako sebevražedný atentátník.

Jednou z prvních obětí Anise Amriho byl zřejmě řidič kamionu, Polák Łukasz Urban. Ten se podle zjištění vyšetřovatelů s teroristou pral a pravděpodobně zabránil ještě větší katastrofě, než bylo 12 mrtvých a desítky zraněných lidí. Podle německého deníku Bild je možné, že Urban sedící na místě spolujezdce v poslední chvíli stočil volant náklaďáku, aby zachránil co nejvíce lidských životů. Polský hrdina zemřel na následky střelných a bodných zranění.

Mezi obětmi teroristického útoku v Berlíně je i Češka, kterou české ministerstvo zahraničí identifikovalo jako Naďu Čižmár. Žena v Berlíně pobývala kvůli práci a v osudný den navštívila i tradiční vánoční trhy. Její smrt prokázaly až po třech dnech od útoku testy DNA. Naďa po sobě zanechala manžela a pětiletého syna.

ANIS AMRI - VŠE O TERORISTOVI ČTĚTE ZDE

 

Články o celebritě

Sexuchtivé migranty v Berlíně zkrotí „zóna žen“. Policejní odbory ji kritizují Sexuchtivé migranty v Berlíně zkrotí „zóna žen“. Policejní odbory ji kritizují Předsedovi Německých policejních odborů (DPolG) se nelíbí, že bude v centru Berlína během silvestrov... číst článek
Zbraně v ústavě? Nesmysl. V USA to stojí život 13 tisíc lidí ročně, varuje poslanec Gabal Zbraně v ústavě? Nesmysl. V USA to stojí život 13 tisíc lidí ročně, varuje poslanec Gabal Českou republiku považuje za bezpečnou zemi, nemá proto smysl strašit lidi teroristickým útokem. Kdy... číst článek
Před možným útokem Amriho prý varovali kriminalisté už před rokem Před možným útokem Amriho prý varovali kriminalisté už před rokem Kriminalisté v Severním Porýní-Vestfálsku už loni v březnu varovali, že by Tunisan Anis Amri mohl pl... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Thomas Vonn
Thomas Vonn
zobrazit profil Jana Pupavová
Jana Pupavová
zobrazit profil Mark Mikita
Mark Mikita
zobrazit profil Tomáš Jirsa
Tomáš Jirsa
zobrazit profil Ernesto Che Guevara
Ernesto Che Guevara
zobrazit profil Marcus  Schenkenberg
Marcus Schenkenberg
zobrazit profil Lucie Bílá
Lucie Bílá
zobrazit profil Eva Muková
Eva Muková