Simon Mawer

Simon Mawer

Datum narození: 18. 9. 1948
Místo narození: Anglie, Spojené království
Profese: spisovatel, učitel biologie
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Spisovatel Simon Mawer začal psát až před čtyřicítkou. Oceněna byla hned jeho prvotina Chiméra. České tvůrce zaujal román Skleněný pokoj, byl mj. zfilmován.

Po střední škole v Somersetu Simon Mawer absolvoval zoologii na Brasenose College Oxfordské univerzity. Poté pracoval jako učitel biologie postupně ve Spojeném království, na Maltě, Kypru a v Itálii, kde se roku 1977 usadil.

SIMON MAWER - ROZHOVOR PRO REFLEX.CZ ZDE>>

Hned za svůj první román - Chiméra -, vydal ho ve třiceti devíti letech, Simon Mawer získal McKitterickovu cenu v kategorii britských prvotin. Do povědomí široké čtenářské obce se dostal románem Mendelův trpaslík. The New York Times ho označil za jednu z nejlepších knih roku.

V Česku jsou dále známy knihy Simona Mawera Pád, Evangelium podle Jidáše, Dívky, která spadla z nebe nebo Skleněný pokoj, o osudech funkcionalistické vily v Československu od roku 1928, příběh, který roku 2018 pod stejným názvem zfilmoval režisér Julius Ševčík.

Tento román získal nominaci na nejprestižnější knižní ocenění anglofonního světa Man Bookerovu cenu. Jako divadelní hru jej v roce 2015 zpracoval režisér Stanislav Moša pro Městské divadlo Brno.

Spisovatel a pedagog Simon Mawer je ženatý a má dvě děti.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Ferdinand Peroutka
Ferdinand Peroutka
zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký
zobrazit profil Michal Viewegh
Michal Viewegh
zobrazit profil Zdena Salivarová
Zdena Salivarová
zobrazit profil Václav Budínský
Václav Budínský
zobrazit profil Arnošt Goldflam
Arnošt Goldflam
zobrazit profil Anna Vodrážková
Anna Vodrážková