Angela Merkel

Datum narození: 17. 7. 1954
Místo narození: Hamburk, Německo
Profese: 8. spolková kancléřka Německa
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Angela Merkel se stala první ženou, která usedla do křesla kancléře Spolkové republiky Německo. Navíc tak byla jednou z nejmocnějších žen světa.

Byla velmi nadána na matematiku a cizí jazyky. Fyziku Angela Merkel, rozená Angela Dorothea Merkel, studovala na Univerzitě v Lipsku. V roce 1976 získala doktorát. V letech 1978 až 1990 působila jako vědecká spolupracovnice na Institutu fyzikální chemie Akademie věd NDR v Berlíně.

ANGELA MERKEL SI PRÝ UTAHOVALA Z THERESY MAY

U Němců se Merkel těšila velké oblibě

Vždy projevovala kritický postoj k NDR a komunismu. Nebyla nikdy členkou žádného tehdejšího politického subjektu. Do politiky Angela Merkel vstoupila v roce 1990. Z počátku jen jako mluvčí jedné ze stran, později také jako ministryně.

Svoji dráhu Angela Merkel spojila s křesťanskými demokraty (CDU). V roce 2005 byla nominována jako kandidátka na post spolkové kancléřky a od listopadu téhož roku se jí stala. V Německu se i po několikaleté kariéře těší velké oblíbě.

Merkel dostala medaili od Obamy

Snaží se o velmi dobré vztahy s Francií a USA. Německo si za dobu působení Angely Merkel udržuje pozici ekonomicky nejsilnějšího státu Evropské unie.

Někdejší americký prezident Barack Obama Angele Merkel v roce 2011 udělil Prezidentskou medaili svobody, nejvyšší civilní americké vyznamenání.

Skandál kvůli odposlechům kancléřky

Stala první ženou, která usedla do křesla kancléře Spolkové republiky Německo. Podle časopisu Forbes byla Angela Merkel opakovaně jednou z nejmocnějších žen světa.

V roce 2013 čelila Amerika skandálu, kvůli údajnému odposlechu Angely Merkel a jejího telefonu.

Angelu Merkel vystřídal Olaf Scholz 

Ve funkci spolkové kancléřky Angela Merkel skončila 8. prosince 2021, kdy ji nahradil  Olaf Scholz.

O ANGELE MERKEL ČTĚTE ZDE>>

Angela Merkel byla manželkou fyzika Ulricha Merkela. Podruhé se provdala za chemika Joachima Sauera

 

Články o celebritě

Exprezident Zeman den po propuštění: Drží palce Pellegrinimu! Exprezident Zeman den po propuštění: Drží palce Pellegrinimu! Hned druhý den po propuštění z nemocnice se bývalý prezident Miloš Zeman (79) objevil na obrazovce. ... číst článek
Je bystrý, hájí demokraté „chatrného“ Bidena. Expert: Obavy o věk ubližují jeho kampani Je bystrý, hájí demokraté „chatrného“ Bidena. Expert: Obavy o věk ubližují jeho kampani Bezdůvodné, nepřesné, nevhodné – či dokonce politicky motivované – tak označují členové americké Dem... číst článek
Biden tvrdil, že má paměť v pořádku. Záhy si ale spletl prezidenty... potřetí v týdnu Biden tvrdil, že má paměť v pořádku. Záhy si ale spletl prezidenty... potřetí v týdnu Americký prezident Joe Biden tvrdí, že jeho paměť je v pořádku a že je nejkvalifikovanější osobou pr... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jaromír Fojtík
Jaromír Fojtík
zobrazit profil Petr Štěpánek
Petr Štěpánek
zobrazit profil Šárka Štruplová Růžičková
Šárka Štruplová Růžičková
zobrazit profil Miroslav Poche
Miroslav Poche
zobrazit profil Zdeňka Hamousová
Zdeňka Hamousová
zobrazit profil Martin Kolovratník
Martin Kolovratník
zobrazit profil Marek Šlapal
Marek Šlapal
zobrazit profil Patrik Kunčar
Patrik Kunčar