Jaroslav Foldyna

Datum narození: 26. 6. 1960
Místo narození: Česká Lípa
Profese: politik hnutí Svoboda a přímá demokracie, lodní mechanik
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politik SPD Jaroslav Foldyna, který v roce 2017 znovu obhájil post poslance za ČSSD, přestoupil do hnutí Tomia Okamury a po volbách 2021 v křesle ve Sněmovně setrval.

Vyučil se v oboru lodní mechanik, roku 1987 složil státní zkoušku kapitána vnitrozemské plavby a státní zkoušku mezinárodní palubní radiooperátor. Jaroslav Foldyna studoval pravoslavnou teologii na detašovaném pracovišti Univerzity Olomouc v Prešově.

JAROSLAV FOLDYNA: VEDENÍ ČT - PRASATA A ZAPRODANCI

Foldyna byl třetí v soutěži Zelená perla

V době totality Jaroslav Foldyna prošel v Československé plavbě labsko-oderské všemi funkcemi palubních posádek, až po kapitána II. třídy a přístavního kormidelníka v přístavech Děčín a Hamburk. V letech 1994 až 1996 byl soukromým podnikatelem.

„Nebojím se tvrdit, že jsou ekologové přímo zodpovědní za všechno špatné, co se děje na našich silnicích,“ tak zní výrok Jaroslava Foldyny z roku 2004, který mu vynesl třetí místo v soutěži Zelená perla, již organizuje sdružení Děti Země. Stejně tak udivil jeho negativní postoj k vyhlášení nezávislosti Kosova (jeho matka je Srbka) či kladné stanovisko k prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách. Překvapilo i jeho členství v kontroverzním pravoslavném bratrstvu Řádu sv. Konstantina a Heleny, jehož členy byli i někdejší agenti StB.

Foldyna dělal asistenta Lánskému

Politickou kariéru Jaroslava Foldyny nastartovalo čtyřleté působení v pozici asistenta poslance Vladimíra Laštůvky a senátora Egona T. Lánského. Poté (2000) byl Jaroslav Foldyna zvolen do ústeckého krajského zastupitelstva, stal se námětkem hejtmana pro hospodářství a živnostenské podnikání, dopravu, dopravní infrastrukturu a životní prostředí. Roku 2003 byl zvolen zastupitelem statutárního města Děčín. Oba zmíněné posty obhájil.

Do krajských voleb 2008 už šel Jaroslav Foldyna jako lídr ČSSD v Ústeckém kraji. Hejtmanem však zvolen nebyl. O dva roky později se stal poslancem. V předčasných volbách 2013 mandát obhájil. Do křesla ústeckého hejtmana nezasedl ani po krajských volbách 2016.

ČSSD Jaroslav Foldyna vyměnil za SPD

Do parlamentních voleb 2017 sociální demokrcie Jaroslava Foldynu vyslala opět jako svého ústeckého lídra. V poslaneckém křesle setrval a posléze se stal místopředsedou ČSSD. Stranu se rozhodl opustit v únoru 2020.

V září 2020 Jaroslav Foldyna vstoupil do hnutí Svodoba a přímá demokracie (SPD), za něž se v parlamentních volbách 2021 stal jedničkou ústecké kandidátky. Poslanecký mandát znovu obhájil.

O JAROSLAVU FOLDYNOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi koníčky Jaroslava Foldyny patří motorky a box, kterým si přivodil vážné zranění oka.

Jaroslav Foldyna je ženatý. S manželkou Blankou mají dceru Natálii. Z prvního manželství má politik ještě syna Jaroslava  a dceru Kláru

 

 

 

 

 

Články o celebritě

Zeman zavítal do Jazzové sekce: Sklidil potlesk vestoje, nechyběli Mynář a Foldyna Zeman zavítal do Jazzové sekce: Sklidil potlesk vestoje, nechyběli Mynář a Foldyna Bývalý prezident Miloš Zeman dnes v prostorách Jazzové sekce na pražské Malé Straně položil květiny ... číst článek
Ve „sněmovním pekle“ po 36 hodinách schválili pořad schůze. „Opozice nám vyhlásila válku,“ říká Rakušan Ve „sněmovním pekle“ po 36 hodinách schválili pořad schůze. „Opozice nám vyhlásila válku,“ říká Rakušan Sněmovna dnes odpoledne po 30 hodinách potvrdila navzdory odporu opozice trvání stavu legislativní n... číst článek
Zeman v Bělehradu dostane vlastní ulici. Srbský prezident byl dojatý, děkoval i Foldynovi Zeman v Bělehradu dostane vlastní ulici. Srbský prezident byl dojatý, děkoval i Foldynovi Prezident Miloš Zeman se setkal v Bělehradě se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem. Před vl... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Roman Línek
Roman Línek
zobrazit profil Matěj Stropnický
Matěj Stropnický
zobrazit profil Michal Šalomoun
Michal Šalomoun
zobrazit profil Jakub Unucka
Jakub Unucka
zobrazit profil Jaroslava Brožová Lampertová
Jaroslava Brožová Lampertová
zobrazit profil Zdeněk Podal
Zdeněk Podal
zobrazit profil Marta Semelová
Marta Semelová
zobrazit profil Bašár Asád
Bašár Asád