Emmanuel Macron

Datum narození: 21. 12. 1977
Místo narození: Amiens, Francie
Profese: prezident Francie
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Ekonom Emmanuel Macron ve volbách porazil Marine Le Penovou a se ziskem 66,06 % hlasů se v květnu 2017 stal prezidentem Francie. A to nejmladším, kterého země do té doby měla.

Někdejší investiční bankéř Emmanuel Macron zastával od srpna 2014 funkci ministra hospodářství, na niž po dvou letech rezignoval. Tento krok učinil proto, aby se mohl věnovat své kampani na volbu francouzského prezidenta. A uspěl. V prvním kole, které se konalo 23. dubna 2017, získal sice jen 24,01 %, ale i tak to bylo nejvíce ze všech kandidátů, a postoupil do druhého. V něm 7. května 2017 se ziskem 66,06 % hlasů porazil Marine Le Penovou.

Emmanuel Macron, celým jménem Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, pochází z rodiny lékaře a vysokoškolského profesora neurologie Jean-Michela Macrona a posudkové doktorky pracující pro úřadovnu sociálního pojištění Françoise, rozené Noguès.

EMMANUEL MACRON - JEHO ŽENA V USA V BASE?

Po studiích na prestižních školách, je mj. absolventem École Nationale d'Administration, byl Emmanuel Macron v letech 1999 až 2001 asistentem francouzského filozofa Paula Ricoeura. Jako ředitel na francouzském ministerstvu financí působil v letech 2004 až 2008. Tehdy se také stal členem Socialistické strany.

Později se ale této politické příslušnosti vzdal a začal pracovat jako investiční bankéř v soukromém bankovním domě Banque Rothschild & Cie. V závěru svého působení pro tuto banku v roce 2012 sjednal významnou dohodu mezi švýcarskou společností Nestlé a americkým farmaceutickým koncernem Pfizer, za což byl údajně odměněn částkou několika milionů eur. Šlo o prodej výroby dětské výživy firmě Nestlé, která za transakci zaplatila 11,9 miliardy dolarů. Následně se Emmanuel Macron začal plně věnovat politice.

O EMMANUELU MACRONOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželkou Emmanuela Macrona se roku 2007 stala o 25 let starší Brigitte Trogneux, jeho bývalá učitelka francouzštiny, latiny a vedoucí školního divadla, pocházející z rodiny výrobců čokolády v Amiensu. Budoucí pár se seznámil na jezuitském gymnáziu La Providence v Amiensu. Chodila tam tenkrát i Laurence Auzièr, nejstarší z pedagožčiných dětí. 

Brigitte Macron má celkem tři děti z předchozího svazku s bankéřem Andrém Louisem Auzièrem. Je také babičkou několika vnoučat.

 

Články o celebritě

Putin by mohl být připraven zaútočit na NATO do roku 2026, stojí v nové analýze německé rozvědky Putin by mohl být připraven zaútočit na NATO do roku 2026, stojí v nové analýze německé rozvědky Podle zprávy německých tajných služeb se Rusko připravuje na konflikt se Západem do roku 2026. V ana... číst článek
Macron překvapil fotkami z boxu: Uměle mu zvětšili bicepsy, spekulují lidé. A zmiňují Putina Macron překvapil fotkami z boxu: Uměle mu zvětšili bicepsy, spekulují lidé. A zmiňují Putina Francouzský prezident Emmanuel Macron, který v posledních týdnech přitvrdil svou rétoriku proti Rusk... číst článek
Od jednání v Kremlu po možné vyslání vojáků na Ukrajinu: Jak se Macron stal válečným štváčem Od jednání v Kremlu po možné vyslání vojáků na Ukrajinu: Jak se Macron stal válečným štváčem Před a ještě po začátku invaze na Ukrajinu francouzský prezident vyjednával s ruským protějškem, ješ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Lukáš Kaucký
Lukáš Kaucký
zobrazit profil Miroslav Sládek
Miroslav Sládek
zobrazit profil Stanislav Navrkal
Stanislav Navrkal
zobrazit profil Jiří Havránek
Jiří Havránek
zobrazit profil Jaroslav Borka
Jaroslav Borka
zobrazit profil Oldřich Černý
Oldřich Černý
zobrazit profil Jan Holásek
Jan Holásek
zobrazit profil Karel Jakobec
Karel Jakobec