Václav Kadrnka

Václav Kadrnka

Datum narození: 10. 9. 1973
Místo narození: Zlín
Profese: režisér, scenárista, producent
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Václav Kadrnka sklidil mezinárodní úspěch již se studentskými filmy. Jeho celovečerní historické drama Křižáček bylo roku 2018 nominováno na devět Českých lvů.

Rok před Sametovou revolucí se Václav Kadrnka společně se svou matkou vystěhoval do Velké Británie za otcem, který tam emigroval. Do vlasti se vrátil v roce 1992 a v tehdejším Československu začal pracovat jako asistent režiséra Vojtěcha Jasného.

VÁCLAV KADRNKA DO KŘIŽÁČKA VYBRAL RODENA

Roku 2008 Václav Kadrnka absolvoval režii hraného filmu na pražské FAMU. Natočil několik studentských filmů, které získaly ocenění doma i v zahraničí a byly uvedeny na řadě mezinárodních filmových festivalů, např. v Mnichově, New Yorku nebo v Berlíně.

Celovečerním debutem režiséra, scenáristy a producenta Václava Kadrnky je snímek Osmdesát dopisů (2010), drama inspirované životem autora, který za něj na Cenách české filmové kritiky dostal Cenu RWE pro objev roku.

Hned druhý film Václava Kadrnky, road movie Križáček (2017), která se odehrává v době vrcholného středověku, získala Křišťálový glóbus na MFF v Karlových Varech. Snímek bodoval také na Cenách české filmové kritiky (nejlepší režie) a byl nominován na devět Českých lvů, mj. za režii a scénář.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Daria Kashcheeva
Daria Kashcheeva
zobrazit profil Colin Trevorrow
Colin Trevorrow
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Věra Chytilová
Věra Chytilová
zobrazit profil Libor Kodad
Libor Kodad
zobrazit profil Martin Dolenský
Martin Dolenský