Helena Vondráčková

Datum narození: 24. 6. 1947
Místo narození: Praha
Výška: 174 cm
Profese: zpěvačka, herečka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Helena Vondráčkova byla spolu s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem Zlatým dítětem. Po rozpadu Golden Kids rozjela hvězdnou sólovou dráhu.

Patří k nejúspěšnějším představitelkám české pop-music. Vydala několik desítek alb a prodala miliony nosičů. Helena Vondráčková zpívala nejen českému a slovenskému, ale i japonskému, kanadskému nebo brazilskému publiku. Spolu s popovým králem Karlem Gottem (a dlužno podotknout, že i za jeho vydatné pomoci) ovládla v roce 2004 i newyorskou Carnegie Hall.

HELENA VONDRÁČKOVÁ RADÍ JÓGU

Vondráčková dostala Zlatého slavíka

Kariéru Helena Vondráčková odstartovala v roce 1964 vítězstvím v pěvecké soutěži Hledáme nové talenty. Hned rok nato nastoupila do pražského Divadla Rokoko, kde se seznámila s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem.

Díky písním Pátá a Červená nit Helena Vondráčková získala v roce 1965 svého jediného Zlatého slavíka. S Martou Kubišovou se líbily i na Bratislavské lyře, kde s písní Oh, baby, baby skončily na druhém místě. Seskupení Golden Kids se po dvou letech nuceně rozpadlo, a to kvůli počínající komunistické normalizaci.

V rámci své sólové dráhy se Helena Vondráčková veřejnosti vryla do paměti zejména hity Lásko má, já stůňu, Dlouhá noc nebo To tehdy padal déšť. Energii přináší i šlágry jako Sladké mámení, A ty se ptáš co já či Copacabana. Podmanivá je rovněž píseň Nebudeme sedět doma. Další vzešly ze spolupráce s Jiřím Kornem nebo Orchestrem Gustava Broma.

Vondráčková zazářila v roli princezny

Kromě hudby se Helena Vondráčková věnovala filmu a divadlu. S Václavem Neckářem se předvedla v divácky oblíbené pohádce Šíleně smutná princezna. Zahrála si v hudební komedii Jen ho nechte, ať se bojí, kde strašili Luďka Sobotu, v Kameňáku nebo v seriálu Comeback.

Moderovala pořady Sejdeme se na výsluní, Dlouhá noc s Helenou a Hvězdy u piana. Na divadelních prknech se Helena Vondráčková zhostila rolí Fantine z Bídníků, Dolly Leviové z muzikálu Hello Dolly! nebo Evelíny z Barona Prášila.

Stala se ikonou homosexuálů

Kromě Zlatého slavíka Helena Vondráčková vyhrála i mezinárodní Cenu istanbulského publika, hudebního Anděla nebo ocenění Lady Pro 2001 udělovanou úspěšným a obětavým ženám.

V roce 1982 Helena Vondráčková převzala titul zasloužilá umělkyně. O jedenáct let později získala Platinovou desku Supraphonu za 4,5 milionu prodaných alb. Několikrát si ji čeští homosexuálové zvolili za svou největší ikonu.

O HELENĚ VONDRÁČKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Helena Vondráčková se vdávala dvakrát

V roce 2003 se s Helenou Vondráčkovou oženil podnikatel Martin Michal, který zároveň působil jako její manažer. Společně se často soudili s bulvárem, a dokonce i s kolegyní Martou Kubišovou.

Předtím byla Helena Vondráčková provdaná za německého baskytaristu Hellmuta Stickela. Rozvedli se však v roce 2001.

Neteří Heleny Vondráčkové je zpěvačka, tanečnice a herečka Lucie Vondráčková.

 

Články o celebritě

Hokejový fakír Jiří Holeček slaví 80: PROČ SEŠLO ZE SVATBY S VONDRÁČKOVOU? Hokejový fakír Jiří Holeček slaví 80: PROČ SEŠLO ZE SVATBY S VONDRÁČKOVOU? Během kariéry byl nejlepším brankářem planety. Mrštný, houževnatý, sebevědomý, vždy ve skvělé kondic... číst článek
STŘÍPKY TÝDNE: Premiéra Bídníků - Pizingerová po letech v divadle... STŘÍPKY TÝDNE: Premiéra Bídníků - Pizingerová po letech v divadle... To byla sláva! V divadle GoJa Music Hall v pražských Holešovicích proběhla premiéra nového nastudová... číst článek
Český ples v Obecním domě: Sexy plejáda Český ples v Obecním domě: Sexy plejáda V pražském Obecním domě se včera odehrál už 6. ročník Českého plesu. I letos se stala tato významná ... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Žofie Dařbujánová
Žofie Dařbujánová
zobrazit profil Hana Zagorová
Hana Zagorová
zobrazit profil Jiří Macháček
Jiří Macháček
zobrazit profil Heidi Janků
Heidi Janků
zobrazit profil Markéta Konvičková
Markéta Konvičková
zobrazit profil Michal Straka
Michal Straka
zobrazit profil Bára Basiková
Bára Basiková