Tomáš Bařina

Tomáš Bařina

Datum narození: 22. 11. 1974
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Tomáš Bařina sbíral ocenění již za své studentské filmy. Divácky úspěšné byly jak jeho reklamy, tak i celovečerní snímky Bobule a Román pro muže.

Po absolvování filmové vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Bařina vystudoval filmovou a televizní režii na FAMU. Poté se věnoval reklamě, známým se stal jeho spot „Bóbika“ propagující Centrum.cz, v němž čínský kuchař páru k jídlu připraví domácího mazlíka.

TOMÁŠ BAŘINA - PROČ VYSTŘIHL JUKLOVOU?

Za krátký film Konec sezóny (1998) byl Tomáš Bařina nominován na studentského Oscara a získal cenu Silver Hugo. Za snímek Nelásky (2001) obdržel Cenu za nejlepší film MFF Karlovy Vary 2001 v kategorii Studentská sekce a Hlavní cenu poroty na festivalu Premiers Plans D'Angers.

Celovečerním debutem (režijním i scenáristickým) Tomáše Bařiny byla komedie Bobule (2008), v níž ústřední postavy ztvárnili Kryštof Hádek, Tereza Voříšková, Lukáš Langmajer a Lubomír Lipský. Divácky úspěšná je i jeho tragikomedie podle scénáře Michala Viewegha Román pro muže (2010).

Seriálovou prvotinou Tomáše Bařiny se stala kriminální minisérie Vzteklina (2018). Při výběru hlavních postav režisér sáhl po osvědčeném Kryštofu Hádkovi a atraktivní Johaně Matouškové, která zazářila v dramatu Místa po boku Vladimíra Polívky a Jana Ciny.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Tomáš Lipský
Tomáš Lipský
zobrazit profil Alice Nellis
Alice Nellis
zobrazit profil Lukáš Melník
Lukáš Melník
zobrazit profil Viktor Polesný
Viktor Polesný
zobrazit profil Robert Hloz
Robert Hloz
zobrazit profil Matěj Chlupáček
Matěj Chlupáček
zobrazit profil David Mrnka
David Mrnka
zobrazit profil Ben Falcone
Ben Falcone