Milan Kohout

Milan Kohout

Místo narození: Plzeň
Profese: performer, filozof, pedagog, kandidát na prezidenta

Související celebrity

Životopis

Česko-americký performer Milan Kohout, akční umělec, spisovatel, vysokoškolský pedagog a signatář Charty 77, ohlásil svou kandidaturu na Hrad ve volbách 2018.

Před řadou postihů, vyšetřovacích vazeb a nuceného působení v dělnických zaměstnáních kvůli působení v českém undergroundu stihl Milan Kohout (narozen 1955) vystudovat elektrotechniku na Vysoké škole strojní a elektrotechnické. Roku 1986 byl pro svou politickou a kulturní činnost vyhoštěn ze socialistického Československa a dva roky strávil v uprchlickém táboře Traiskirchen v Rakousku.

MILAN KOHOUT  - JAK SI CHTĚL DOMŮ ODVÉST UPRCHLÍKA

Poté, co získal azyl ve Spojených státech, se Milan Kohout usadil v Bostonu, kde v roce 1993 získal diplom na The School of the Museum of Fine Arts, a začal přednášet performanční umění a politiku na TUFTS University a na New England Institute of Art.

Jako člen umělecké skupiny Mobius předvedl svoje umění na mnoha festivalech po celém světě (Čína, Tchajwan, Kuba, Thajsko, Izrael, Kanada, Mexiko či USA). Získal řadu cen a rezidenčních pobytů, např. First Prize at International Theater Festival in Pula, Best National Czech Independent Film Award, Arizona State University residency.

V letech 1992 až 2003 Milan Kohout pracoval jako kameraman, technik a producent pro veřejnoprávní americkou televizní stanici C-Span. Natočil řadu příspěvků z oblasti vzdělávání a kultury. Ve své angažované tvorbě kritizoval americkou ekonomiku, náboženství, mediální manipulace, ropnou politiku, rasismus, společenské předsudky…

O MILANU KOHOUTOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi nejznámější performance Milana Kohouta patří akce u zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem, kdy na protest proti segregaci Romů pilou napůl rozřízl vlajku České republiky. Následně byl obviněn z hanobení státního symbolu. V roce 2007 byl v USA za svou akci Oprátky na prodej, kritizující chování amerických bank, zatčen a postaven před soud. Po čtyřměsíčním procesu jej shledali nevinným.

Vydal knihu Proveď vola světem, volem zůstane, která navazuje na jeho performace. Roku 2011 natočil pro Český rozhlas Vltava pětidílný autobiografický cyklus. V červnu 2015 vystoupil v České televize v pořadu Máte slovo s výzvou k masovému přijímání uprchlíků. V srpnu 2015 na sebe pro změnu upozornil, když vylil svěcenou vodu smíchanou se svým spermatem do křtitelnice v katolickém kostele v Polsku. Na podzim 2016 oznámil svou kandidaturu na Hrad ve volbách 2018.

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil David Mrnka
David Mrnka
zobrazit profil Jana Pechanová
Jana Pechanová
zobrazit profil Eva Dvořáčková
Eva Dvořáčková
zobrazit profil Gregor Bauer
Gregor Bauer
zobrazit profil Petr Hlubuček
Petr Hlubuček
zobrazit profil Emma  Smetana
Emma Smetana
zobrazit profil Markéta Fialová
Markéta Fialová