Zdeněk Ondráček

Datum narození: 28. 7. 1969
Místo narození: Žacléř
Profese: politik KSČM, bývalý esenbák
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Ondráček, politik KSČM a bývalý policista s estébáckou minulostí, byl v letech 2013 až 2021 poslancem.

Krátce pracoval jako dělník ve výrobě státního podniku Krkonošské papírny Hostinné, než se Zdeněk Ondráček nechal naverbovat ke službě v Pohotovostním útvaru Veřejné bezpečnosti. Absolvoval praporčickou školu SNB. Do totalitní KSČ vstoupil v srpnu 1989.

REFLEX O ZDEŇKU ONDRÁČKOVI: LŽE A DOKONCE UČÍ

Zdeněk Ondrářek přiznal, že mlátil lidi

Vykonával službu u pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti. V lednu 1989 Zdeněk Ondráček zasahoval proti demonstrantům na akcích tzv. Palachova týdne. V rozhovoru pro časopis Mladý svět přiznal, že tehdy mlátil lidi a obuškem uhodil i dívku. Na základě rozkazu MV ČSSR po Sametové revoluci vystoupil z KSČ a povýšil do funkce vyšetřovatele.

ZDENĚK ODNRÁČEK NELITUJE PRÁCE PRO SNB

Jako člen Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality mj. vedl vyšetřování kauzy Opencard či záležitosti týkající se někdejšího prezidenta NKÚ Františka Dohnala. U policie si Zdeněk Ondráček doplnil vzdělání; dopracoval se až k doktorantskému studiu. Záhy po odchodu od policie (2011) vstoupil do KSČM a začal podnikat.

Ondráčkovi pomohly preferenční hlasy

Do komunální politiky Zdeněk Ondráček vkročil ještě jako nestraník za KSČM ve volbách 2010, kdy se dostal do trutnovského zastupitelstva a post po čtyřech letech obhájil. Podobně úspěšný byl i v krajských volbách. Roku 2012 se stal zastupitelem Královéhradeckého kraje a ve volbách 2016 jej dokonce preferenční hlasy vynesly z páté příčky na druhou.

Ještě než Zdeněk Ondráček ve volbách 2013 získal poslanecký mandát, působil dva roky ve Sněmovně jako poradce Kontrolního výboru. Jeho vstup mezi poslance byl kvitován s nelibostí. Vznikla petice, aby rezignoval; tehdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek jej trefně nazval „komunistickou mlátičkou“ a „komunistickým fízlem“.

Ondráček a jeho skandál kolem GIBS

V dolní komoře kromě své esenbácké minulosti Zdeněk Ondráček neblaze proslul, když prosazoval obnovení trestného činu hanobení prezidenta či chtěl seškrtat rozpočet Ústavu pro studium totalitních režimů.

parlamentních volbách 2017 se Zdeněk Ondráček stal lídrem KSČM v Královéhradeckém kraji. Mandát v dolní komoře obhájil. 

V březnu 2018 byl Zdeněk Ondráček zvolen do čela komise pro kontrolu GIBS, což opozice označila za skandál. Po vlně protestů po několika dnech na post rezignoval. Zvolen byl v pátek 2. března a funkci složil hned následující úterý. Ve volbách 2021 KSČM ze Sněmovny vypadla.

O ZDEŇKU ONDRÁČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Zdeněk Ondráček je ženatý a má dvě dcery.

 

 

Články o celebritě

Deset milionů za měsíc i legrácky s haléřovými „dary“: Takhle strany utrácí před volbami Deset milionů za měsíc i legrácky s haléřovými „dary“: Takhle strany utrácí před volbami Tak jako vždy, i kvůli letošním volbám musí politické strany a hnutí zřídit transparentní účty. Z ni... číst článek
Ruský oligarcha: Kreml má v české vládě kontakty. A ukázal na komunistu Ondráčka Ruský oligarcha: Kreml má v české vládě kontakty. A ukázal na komunistu Ondráčka Rusko má kontakty s vysoce postavenými vládními činiteli v Česku a organizuje akce, jichž se tito li... číst článek
A je to venku! Kompletní sestava StarDance odtajněna A je to venku! Kompletní sestava StarDance odtajněna Jeden z nejslavnějších pohádkových princů, farářka, tenistka, krasobruslař, známí herci i hvězdy pop... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
zobrazit profil Robert Stržínek
Robert Stržínek
zobrazit profil Hana Marvanová
Hana Marvanová
zobrazit profil Jarmila Smotlachová
Jarmila Smotlachová
zobrazit profil Ladislav Chlupáč
Ladislav Chlupáč
zobrazit profil Tereza Hyťhová
Tereza Hyťhová
zobrazit profil Luboš Peterka
Luboš Peterka