Helena Třeštíková

Datum narození: 22. 6. 1949
Místo narození: Praha
Profese: režisérka, dokumentaristka, pedagožka, scenáristka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Režisérka Helena Třeštíková se stala jednou z nejznámějších českých dokumentaristek zaměřujících se zejména na mezilidské vztahy a sociální problematiku. Krátce byla ministryní kultury.

Již na konci studia dokumentární tvorby na FAMU Helena Třeštíková působila jako dramaturgyně. Posléze se začala věnovat režii. Většinu její tvorby tvoří filmové dokumenty, jejichž hlavními hrdiny jsou obyčejní lidé. Velký ohlas získaly její snímky tvořené tzv. časosběrnou metodou, jako jsou Manželské etudy (1980 až 1987), Deset let v životě mladého muže (1990 až 1999) a Řekni mi něco o sobě (1992 až1998).

HELENA TŘEŠTÍKOVÁ O LÍDĚ BAAROVÉ

Helena Třeštíková natočila několik desítek dokumentárních filmů. Snímek Marcela získal cenu za nejlepší evropský dokument na mezinárodním festivalu v Seville (2007). Za film René dostala v prosinci 2008 cenu Evropské filmové akademie Prix Arte 2008 v kategorii dokument.

Snímek Heleny Třeštíkové Forman vs. Forman byl roku 2020 nominová na Českého lva v kategorii Nejlepší dokumentární film.

Režisérka, dokumentaristka, scenáristka a pedagožka Helena Třeštíková byla od 9. do 26. ledna 2007 ministryní kultury v druhé vládě Mirka Topolánka (ODS). Jako nezávislou ji navrhli lidovci. Její nominace se však jak mezi členy, tak voliči KDU-ČSL setkala s ostrou kritikou, a to především kvůli jejímu nikoli kladnému vztahu k církvím. Helena Třeštíková na post rezignovala.

O HELENĚ TŘEŠTÍKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Manželem Heleny Třeštíkové se stal český prozaik, architekt, publicista, vydavatel a dokumentarista Michael Třeštík. Jejich dcera Hana je filmová producentka, syn Tomáš kameraman a fotograf.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Lenka Wimmerová
Lenka Wimmerová
zobrazit profil Irena Pavlásková
Irena Pavlásková
zobrazit profil Woody Allen
Woody Allen
zobrazit profil Miroslav Macháček
Miroslav Macháček
zobrazit profil Ethan Hawke
Ethan Hawke
zobrazit profil Pavel Háša
Pavel Háša
zobrazit profil Václav Vorlíček
Václav Vorlíček