Gabriela Míčová

Datum narození: 25. 2. 1975
Místo narození: Prostějov
Profese: herečka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Herečka Gabriela Míčová získal Cenu Thálie 2012 za roli Romi v divadelní hře Odpad, město, smrt. Za stejnou postavu ve filmové podobě tohoto představení obdržela i Českého lva.

Po střední zdravotnické škole byla Gabriela Míčová rok na praxi v nemocnici jako sestřička. Poléze ji ale zlákalo herectví: po dvouletém studiu soukromé herecké škole v Šumperku byla přijata na DAMU, kde úspěšně absolvovala obor činoherní herectví. Dokonce získal cenu děkana za mimořádnou úroveň výsledků po celou dobu studia a za originalitu v kreativních projektech.

GABRIELA MÍČOVÁ NAHOŘE BEZ

Poté získala angažmá v Divadle Komedie, kde působila až do jeho zrušení roku 2012. Gabriela Míčová se proslavila rolí prostitutky Romi ve hře Odpad, město, smrt, za niž získala Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon, uspěla na Cenách české filmové kritiky a byla nominována na Cenu Alfréda Radoka. Diváci ji mohli vidět mj. ve Studiu DVA, Studiu Hrdinů či v Činoherním klubu.

Režisér Jan Hřebejk se rozhodl hru Odpad, město, smrt převést do filmové podoby a opět s Gabrielou Míčovou. Ta za ni dostala i Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli roku 2012. Tento úspěch ji pomohl k dalším postavám. Zahrála si v Třech bratrech Jana a Zdeňka Svěrákových, v Pohádkáři Vladimíra Michálka nebo v dramatu Tomáše Weinreba a Petra Kazdy Ja, Olga Hepnarová.

O GABRIELE MÍČOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Milovníci televizních seriálů mohli Gabrielu Míčovou vidět v Mamonu, První republice, Bohémě. Obhájkyni ztvárnila v Životu a době soudce A.K. nebo v dílu Oběť v Mordpartě.

 

Další Herci

zobrazit profil Ľuboš  Kostelný
Ľuboš Kostelný
zobrazit profil Petr Brukner
Petr Brukner
zobrazit profil Viggo Mortensen
Viggo Mortensen
zobrazit profil František Švihlík
František Švihlík
zobrazit profil Josef Trojan
Josef Trojan
zobrazit profil Renée Zellweger
Renée Zellweger