Tim Robbins

Datum narození: 16. 10. 1958
Místo narození: West Covina, Kalifornie, USA
Výška: 196 cm
Profese: herec, scenárista, režisér, producent, muzikant
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Tim Robbins se proslavil zejména díky roli nespravedlivě odsouzeného bankovního úředníka v dramatu Vykoupení z věznice Shawshank.

V divadle začal Tim Robbins hrát již ve dvanácti letech. Po studiích mj. na Divadelní, filmové a televizní škole UCLA, Kalifornské univerzitě v Los Angeles a State University of New York at Plattsburgh se stal členem experimentální divadelní skupiny v Los Angeles.

TIM ROBBINS HVĚZDOU MFF KARLOVY VARY

Na filmová plátna Tim Robbins vstoupil menšími rolemi. Jeho hvězda začala stoupat díky postavě namyšleného nadhazovače „Nuka“ LaLooshe, kterou si zahrál v romantické komedii Durhamští Býci (1988) s Kevinem Costnerem a Susan Sarandon v hlavních rolích.

Cenu pro nejlepšího herce v Cannes Tomu Robbinsovi vyneslo ztvárnění ústřední postavy v thrilleru Hráč (1992). Proslavil se jako bankovní úředník neprávem odsouzený za dvojnásobnou vraždu v dramatu Vykoupení z věznice Shawshank (1994), natočeném podle předlohy Stephena Kinga.

Tim Robbins napsal, produkoval a režíroval několik filmů, jako je třeba drama Mrtvý muž přichází (1995), za nějž byl nominován na Oscara jako nejlepší režisér. Zlatou sošku získal za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v thrilleru Clinta Eastwooda Tajemná řeka (2003).

Nepřehlédnutelnou roli Tom Robbins dostal od Stevena Spielberga v jeho sci-fi Válka světů (2005), kde si jako před lety ve slavném Top Gunu zahrál po boku Toma Cruise. Jednu z klíčových úloh ztvárnil mj. ve válečném snímku Perfektní den (2015). Zahrál si i v řadě seriálů, jako např. Tady a teď (2018).

Ve sci-fi dramatickém seriálu Silo, natočeném podle stejnojmenné trilogie amerického spisovatele Hugh HoweyeTim Robbins zpodobnil jednu z důležitých postav, Bernarda Hollanda. Seriál byl Apple TV+ uveden v květnu 2023.

O TIMU ROBBINSOVI ČTĚTE ZDE>>

Americký herec, scenárista, režisér, producent, aktivista a muzikant Tim Robins, celým jménem Timothy Francis Robbins, pochází z rodiny herečky Mary, rozené Bledsoe, a hudebníka Gilberta Robbinse. Má sestry Adele a Gabrielle a bratra Davida.

Roku 1988 se partnerkou Tima Robbinse stala herečka Susan Sarandon, která mu porodila syny Jacka Henryho (narozen 1989) a Milese Guthrieho (narozen 1992).

 

Další Herci

zobrazit profil Richard Gere
Richard Gere
zobrazit profil Martina Randová
Martina Randová
zobrazit profil Jaroslav Moučka
Jaroslav Moučka
zobrazit profil Marie Štípková
Marie Štípková
zobrazit profil Kateřina Kaira Hrachovcová
Kateřina Kaira Hrachovcová
zobrazit profil Jack Champion
Jack Champion