Marek Židlický

Marek Židlický

Datum narození: 3. 2. 1977
Přezdívka: Židla
Místo narození: Most
Váha: 86 kg
Výška: 180 cm
Profese: hokejový obránce
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Obránce Marek Židlický patří k pilířům české hokejové reprezentace. V roce 2005 s ní přivezl ze světového šampionátu zlato, o šest let později bronz. Třetí místo vybojoval také na olympiádě v Turíně. V NHL patří týmu New York Islanders.

S hokejem začínal Marek Židlický v rodném Mostě. Poté přešel do Kladna. Od roku 1999 hájil barvy finského týmu IFK Helsinky. O dva roky později ho do NHL draftovali zámožní New York Rangers.

Marek Židlický za ně ale nikdy nenastoupil. Před sezónou ho klub poslal do nashvillského týmu Predators, ve kterém lámal rekordy. S třiapadesáti body se v roce 2004 stal nejproduktivnějším obráncem historie klubu. V roce 2008 byl Marek Židlický vyměněn do týmu Minnesota Wild. Útoky protivníkových borců drtil také za New Jersey Devils, se kterými dosáhl v roce 2012 až na finále Stanley Cupu. Přes Detroit pak putoval do New Yorku.

Špičkový hokejista samozřejmě hájil i české národní barvy, a to několikrát na mistrovství světa (má zlatou a bronzovou medaili) a rovněž na olymiádě (Turín, Soči).

S manželkou Karin má Marek Židlický syna Adama.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Lukáš Filip
Lukáš Filip
zobrazit profil Tomáš Verner
Tomáš Verner
zobrazit profil Ana Ivanovič
Ana Ivanovič
zobrazit profil Jiří Hanzlík
Jiří Hanzlík
zobrazit profil Petr Jiráček
Petr Jiráček
zobrazit profil Lance Armstrong
Lance Armstrong
zobrazit profil Michal Březina
Michal Březina
zobrazit profil Jan Veselý
Jan Veselý