Jan Žaloudík

Jan Žaloudík

Datum narození: 7. 8. 1954
Místo narození: Ježkovice
Profese: 3. senátor za obvod č. 55 - Brno-město
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jan Žaloudík, někdejší děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a šéf Masarykova onkologického ústavu v Brně, byl v letech 2016 až 2022 senátorem.

Po absolvování Lékařské fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně Jan Žaloudík pracoval mj. v Masarykově onkologickém ústavu v Brně jako chirurg a onkolog. Tento ústav také vedl a později zastával funkci náměstka ředitele pro rozvoj, vědu a výuku. Poté, co se stal šéfem Jiří Vorlíček, musel místo opustit. Byl též proděkanem pro vědu a výzkum Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a také jejím děkanem. Roku 2003 získal profesuru.

ŽALOUDÍK RADIL BABIŠOVI S PRYMULOU

Jan Žaloudík byl poradce Sobotky

Někdejší člen KSČ Jan Žaloudík se do horní komory dostal ve volbách 2010, a to za obvod č. 55 - Brno-město. Jako nestraníkovi mu dala důvěru ČSSD – nezklamal. Porazil bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, jehož do boje o senátorské křeslo vyslala ODS.

Jan Žaloudík působil jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky pro oblast sociálních věcí, vědy a výzkumu, školství, zdravotnictví a rovných příležitostí.

Ve volbách 2016 Jan Žaloudík obhájil mandát za ČSSD v obvodu č. 55 - Brno-město. V senátních volbách 2022 již nekandidoval.

O JANU ŽALOUDÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

Rodák Ježkovic na Vyškovsku Jan Žaloudík má dvě dcery. Mezi jeho koníčky patří především pobyt v přírodě ve všech formách: dříve tramping, horská turistika, cestování, nyní již více zahrada, houbaření a v posledních době je nadšeným rybářem. Má rád literaturu a hudbu (sám amatérsky hraje na kytaru a pětistrunné banjo).

 

 

Další Politici

zobrazit profil Otakar Ruml
Otakar Ruml
zobrazit profil Patrik Kunčar
Patrik Kunčar
zobrazit profil Miroslav Toman
Miroslav Toman
zobrazit profil Stanislav Fridrich
Stanislav Fridrich
zobrazit profil Tomáš Czernin
Tomáš Czernin
zobrazit profil Ivo Svoboda
Ivo Svoboda
zobrazit profil Dominique Strauss-Khan
Dominique Strauss-Khan