Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka

Datum narození: 6. 2. 1895
Datum úmrtí: 20. 4. 1978
Místo narození: Praha
Profese: Spisovatel
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Ferdinand Peroutka byl český spisovatel, dramatik a publicista. Je považován za nejvýznamnějšího představitele české demokratické žurnalistiky.

Ferdinand Peroutka je autorem díla Budování státu, pojednávajícího o vzniku a prvních letech Československa. Svoji novinářskou kariéru započal hned po maturitě v roce 1913 příspěvky do Masarykova a Herbenova časopisu Čas. Ferdinand Peroutka byl pro své názory za II. světové války několikrát zatčený. K prvnímu zatčení došlo už v prvních dnech okupace. Jakmile totiž Německo rozpoutalo válku s Polskem, mělo eminentní zájem na tom, aby v protektorátu panoval klid. Nacistická správa se proto rozhodla všechny nespolehlivé prominenty urychleně pozatýkat. Po únorovém komunistickém převratu roku 1948 odešel Ferdinand Peroutka do exilu, nejprve do Anglie, později do USA. Vedl české oddělení rádia Svobodná Evropa. V roce 1991 ho tehdejší prezident Václav Havel ocenil Řádem Tomáše Garrigua Masaryka in memoriam.

V lednu roku 2015 se český prezident Miloš Zeman vyjádřil v tom smyslu, že Ferdinand Peroutka byl fascinován nacismem a údajně (podle prezidenta) napsal i oslavný článek Hitler je gantelman. Jeho výrok v médiích vyvolal vášnivou debatu, do které se zapojila celá řada novinářů a blogerů. V rozvádění tématu pokračoval i tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. V dubnu 2015 Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala za výroky prezidenta na adresu jejího dědečka žalobu na český stát.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Michal Viewegh
Michal Viewegh
zobrazit profil Ivo Pejčoch
Ivo Pejčoch
zobrazit profil Alena Morštajnová
Alena Morštajnová
zobrazit profil Jiří Hanzelka
Jiří Hanzelka
zobrazit profil Irena Obermannová
Irena Obermannová
zobrazit profil Karel Čapek
Karel Čapek
zobrazit profil Zdena Salivarová
Zdena Salivarová
zobrazit profil Jiří Suchý
Jiří Suchý