Související celebrity

Životopis

Miloš Zeman, někdejší člen KSČ a později výrazná postava ČSSD, byl v letech 1998 až 2002 premiérem. V březnu 2013 se stal prezidentem, a to na dvě volební období, tedy na deset let.

V rodném Kolíně Miloš Zeman vystudoval ekonomickou střední školu. K maturitě se ovšem málem nedostal z politických důvodů, které mu znemožnily pokračovat ze střední na vysokou školu. Musel tak nastoupit do zaměstnání, kde se doporučení ke studiu dočkal až po dvou letech a mohl tak vystudovat Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze.

MILOŠ ZEMAN OČIMA REFLEXU

Po revoluci se Zeman angažoval v OF

V roce 1989 Miloš Zeman otevřeně kritizoval komunismus. Po Sametové revoluci se angažoval v nově vzniklé straně Občanské fórum. V roce 1992 vstoupil do ČSSD a osm let byl jejím předsedou. V letech 1998 až 2002 byl premiérem ČR, z tohoto období je známá existence opoziční smlouvy, na které se domlouval s Václavem Klausem. V roce 2003 Miloš Zeman neuspěl jako kandidát ve volbách na prezidenta ČR.

Stal se 1. přímo zvolenou hlavou ČR

V roce 2007 vystoupil z ČSSD a posléze se stal čestným předsedou Strany Práv Občanů Zemanovců (SPOZ), za kterou v roce 2010 neúspěšně kandidoval do Sněmovny. V červnu 2012 Miloš Zeman oficiálně prohlásil, že by chtěl být hlavou státu a do této funkce byl v historicky první přímé volbě skutečně zvolen, a to v lednu 2013.

MILOŠ ZEMAN - PREZIDENT DOLNÍCH DESETI MILIONŮ  

Miloš Zeman proslul jako pohotový řečník, který svými bonmoty nejen pobavil, ale mnohdy rovněž urazil. Častým terčem jeho invektiv se stali novináři, které neváhal označit za žumpu. „Zjistil jsem, že největší počet pitomců na čtvereční metr je mezi novináři,“ mj. prohlásil. Často se také v souvislosti s náruživým kuřákem Milošem Zemanem hovořilo o jeho náklonnosti k alkoholu. I na toto téma se dokázal vyjádřit vtipně: „Šíří se fámy, že mám velmi rád becherovku a pivo. Obě jsou pravdivé.“

V květnu 2013 Miloš Zeman vzbudil značnou pozornost veřejnosti během otevírání komory s korunovačními klenoty ve Svatovítské katedrále, kde byl jedním z klíčníků. Pohyboval se nekoordinovaně a přidržoval se stěn. Byl evidentně opilý.

Miloš Zeman a jeho faux pas

Svou prostořekostí Miloš Zeman ale dokázal způsobit nejedno politické faux pas. Ještě jako premiér při setkání s brněnskými občany tituloval tehdejšího senátora a předsedu ODA Michaela Žantovského slovem „skútr“. A pak dodal: „Kdyby někdo nevěděl, co to je, znamená to zkurvený trpaslík.“ Mezinárodní pozdvižení vzbudil, když přirovnal palestinského předáka Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi. K soudu se dostal kvůli tomu, že o novináři Ferdinandu Peroutkovi prohlásil, že sympatizoval s Hitlerem. Soud mu nařídil omluvu.

Na post hlavy státu se Miloš Zeman, který patří ke kontroverzním a často kritizovaným politikům a jenž si vykoledoval nařčení z toho, že je alkoholik, trpící demencí a narcismem, rozhodl kandidovat i ve volbách 2018. Těsnou nadpoloviční většinou porazil Jiřího Drahoše.

Zeman: Prezident prožraný nemocemi

Miloš Zeman trpí cukrovkou a s ní spojeným onemocněním nervů nohou, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů.

V roce 2013 utrpěl úraz kolene. Během tiskové konference v srpnu 2015 Miloš Zeman oznámil, že mu lékaři diagnostikovali 40% ztrátu sluchu. Opakovaně přeslechl položenou otázku.

V srpnu 2020 Miloš Zeman upadl a zlomil si ruku. Posléze byl opakovaně hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici a objevily se pochybnosti, zda je vůbec schopen zastávat prezidentský úřad. Zjistilo se také, že trpí cirhózou jater.

Po několika pobytech v nemocnici a návratech do úřadu koncem listopadu 2021 média informovala, že Miloš Zeman chytil koronavirus. To již byl upoután na invalidní vozík.

Prezidenský mandát Miloši Zemanovi vypršel o půlnoci 8. března 2023. 

O MILOŠI ZEMANOVI ČTĚTE ZDE>>

Miloš Zeman je podruhé ženatý s Ivanou Zemanovou. Z prvního manželství má syna Davida a z druhého dceru Kateřinu.

 

 

Články o celebritě

Miloš Zeman otevřeně o svém zdraví: Naslouchátko mně pomáhá, ale... Miloš Zeman otevřeně o svém zdraví: Naslouchátko mně pomáhá, ale... Úterní křest knihy o okolnostech hospitalizace Miloše Zemana (79) v roce 2021 přinesl jedno osobní o... číst článek
Zemanová po operaci! Vypadá jako ženský mafián, děsí manžel Zemanová po operaci! Vypadá jako ženský mafián, děsí manžel Během nedávného křtu knihy bývalý prezident prozradil, že jeho osmapadesátiletá manželka musela "pod... číst článek
Bohdalová už nechtěla dál: V 92 letech řekla dost! Tleskáme Bohdalová už nechtěla dál: V 92 letech řekla dost! Tleskáme Na křtu knihy »Spiknutí – Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR« došlo k zásadnímu přiznání! Když ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Josef Bazala
Josef Bazala
zobrazit profil Martin Škorpík
Martin Škorpík
zobrazit profil Petr Urbánek
Petr Urbánek
zobrazit profil Jaroslava Pokorná Jermanová
Jaroslava Pokorná Jermanová
zobrazit profil Ludmila Nedělkova
Ludmila Nedělkova
zobrazit profil Radmila Kleslová
Radmila Kleslová
zobrazit profil Alexander Dubček
Alexander Dubček