Jaroslav Němeček

Datum narození: 20. 2. 1944
Místo narození: Praha
Profese: ilustrátor, zakladatel komiksu Čtyřlístek
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Ilustrátor Jaroslav Němeček se proslavil jako autor komiksu Čtyřlístek. V roce 2019 časopis, který oslovil nejen děti, ale i dospělé, a stal se sběratelským skvostem, se „dožil“ 50. výročí.

Kreslený komiksový seriál, v němž hlavní role dostali kocour Myšpulín, psí slečna Fifinka, prasátko Bobík a zajíček Pinďa, vytvořil ilustrátor Jaroslav Němeček roku 1969 společně se svou manželkou Lucií na jejich chalupě u Doks na Českolipsku.

JAROSLAV NĚMEČEK VYTVOŘIL POKLADY ZA DESETISÍCE

První příběh, stejně jako časopis, nesl název Vynálezy profesora Myšpulína. Náklad 30 000 kusů byl rozebrán, a tak manželé pokračovali dalšími díly. Od šestého příběhu přijala nabídku psát texty Ljuba Štíplová.

Náklady některých čísel Čtyřlistku, který se stal sběratelským skvostem, se vyšplhaly až na 220 tisíc kusů. Po Sametové revoluci se počet spolupracovníků rozrostl. Roku 2015 vyšel 600. díl Čtyřlístku a roku 2019 stále žádaný komiks oslavil 50. narozeniny.

Čtyřlístek, nejslavnější počin ilustrátora Jaroslava Němečka a jeho ženy Lucie, se dočkal i vlastního muzea a naučné stezky. Postavičky se dostaly též na dopisní známky (neúspěšnější byla Fifinka) a dočkaly se i filmového zpracování.

O JAROSLAVU NĚMEČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jaroslav Němeček pracoval též mj. pro dětský časopis Mateřídouška. Na svém kontě má také např. komiksy Čaroděj Huriáš a Rexík.

 

Další Umělci

zobrazit profil Marek Epstein
Marek Epstein
zobrazit profil Alexandre Katsapov
Alexandre Katsapov
zobrazit profil Ruby Rubacuori
Ruby Rubacuori
zobrazit profil Petr Našic
Petr Našic
zobrazit profil Bořek Šípek
Bořek Šípek
zobrazit profil Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal
zobrazit profil Hana Fialová
Hana Fialová