Fotka není dostupná

Ivan Klíma

Datum narození: 14. 9. 1931
Místo narození: Praha
Znamení: Panna

Životopis

Ivan Klíma se zařadil mezi nejpřekládanější české spisovatele. Stal se držitelem řady ocenění. V roce 2002 dostal od tehdejšího prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy I. stupně.

Syn z židovské rodiny Ivan Klíma, rodným jménem Ivan Kauders, strávil tři a půl roku v koncentračním táboře Terezín. Dostal se z něj ve 14 letech. Po gymnázium vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Poté Ivan Klíma psal do časopisu Květy, v letech 1959 až 1963 působil v nakladatelství Československý spisovatel a posléze přispíval do řady periodik.

Ivan Klíma se živil jako dělník

V roce 1953 Ivan Klíma vstoupil do KSČ. V roce 1969 odjel do USA, kde působil jako hostující profesor na Michiganské univerzitě. Po návratu do Československa roku 1970 byl již zakázaným autorem, publikovat mohl jen v samizdatu a exilu a živil se dělnickými profesemi.

Mezi nejúspěšnější díla Ivana Klímy patří Hodina ticha, Milenci na jednu noc, Soudce z milosti, Už se blíží meče, Moje první lásky, Velký věk chce mít též velké mordy, Premiér a anděl či Moje šílené století.

Klíma dostal Cenu Franze Kafky

V roce 2002 mu byla udělena Cena Franze Kafky za celoživotní dílo a knihu Velký věk chce mít též velké mordy o životě a dílu Karla Čapka a od tehdejšího prezidenta Václava Havla převzal Medaili Za zásluhy I. stupně. Roku 2010 Ivan Klíma dostal cenu Magnesia Litera za paměti Moje šílené století.

Ivan Klíma, syn vynálezce a světového odborníka na silnoproudé motory Viléma Klímy, se v roce 1958 oženil s psychoterapeutkou a publicistkou Helenou Klímovou. Mají spolu syna Michala, novináře, vydavatele a mediálního manažera.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Petr Hořejš
Petr Hořejš
zobrazit profil Kateřina Tučková
Kateřina Tučková
zobrazit profil Dalibor Stach
Dalibor Stach
zobrazit profil Milan Kundera
Milan Kundera
zobrazit profil Karel Hynek Mácha
Karel Hynek Mácha
zobrazit profil Marie Formáčková
Marie Formáčková
zobrazit profil Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe
zobrazit profil Karel Steigerwald
Karel Steigerwald